Spółdzielnia Kosów Lacki (OSM) funkcjonuje na rynku od 1926 roku. Wieloletnie doświadczenie w produkcji, jak również świeże spojrzenie na potrzeby rynku pozwalają tworzyć produkty smaczne i zdrowe o najwyższej jakości w oparciu o tradycyjne metody produkcji. W 2016 roku spółdzielnia obchodziła 90-lecie swojej działalności, czas podsumowań, jak również nowych wyzwań. Wprowadzenie nowego produktu tj. Sera Fitness, o obniżonej zawartości tłuszczu do 5% i wysokiej zawartości białka i wapnia, było odpowiedzią na zapotrzebowanie rynku, a także kluczem do utworzenia linii produktów premium i prozdrowotnych.
W 2017 roku spółdzielnia pracowała pod hasłem „Kosów dla zdrowia”,
promując zdrowy styl życia oraz prawidłowe zasady żywienia. Produkty z
linii pro-zdrowotnej Ser Sorento, Prozdrowotny i Fitness skierowane są
do świadomych konsumentów poszukujących wartościowych i zdrowych
produktów mleczarskich, których spożycie niesie korzyści dla zdrowia
człowieka.
Kolejne lata to dla spółdzielni czas nowych zadań związanych z
inwestycjami w park maszynowy oraz pracą nad zmianą wizerunku produktów
oraz jakości opakowań. Wszystkie działania spółdzielni ukierunkowane są
na rozwój i utrzymanie pozycji na trudnym rynku mleczarskim.
– Chcemy szczególnie teraz zaakcentować, że istniejemy i pokonaliśmy
trudności związane z ekspansją zagranicznych producentów. Dzisiaj
potwierdzamy swoją tożsamość i pokazujemy światu i naszym kontrahentom
handlowym, że przetrwaliśmy i funkcjonujemy samodzielnie jako Okręgowa
Spółdzielnia Mleczarska w Kosowie Lackim, mało tego rozwijamy się – mówi
Andrzej Minarczuk, Prezes Zarządu spółdzielni Kosów Lacki (OSM). –
Złożyliśmy wniosek o dofinansowanie budowy nowego magazynu nabiałowego z
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, planujemy doposażenie linii
produkcyjnych w nowe urządzenia – dodaje Andrzej Minarczuk.
Jeśli uda się zrealizować wszystkie te plany, zdaniem Prezesa, Kosów
Lacki (OSM) będzie czołową marką w Polsce, która będzie w stanie
konkurować z gigantami przemysłu mleczarskiego.
aktualizacja (RP)