Algieria: Konsumpcja mleka najwyższa spośród krajów Afryki Północnej
23 października 2017
wróć do listy informacji »
Produkty mleczarskie są drugą najczęściej konsumowaną
kategorią spożywczą w Algierii. Rząd Algierii podaje, że krajowe
spożycie nabiału sięga 5 mln ton, z czego 3,7 mln ton pochodzi z
krajowej produkcji. Takie dane podaje USDA. Różnicę stanowi import 1,3
mln ton z mleka w proszku. 80% surowca pochodzi od krów, resztę stanowi
mleko kóz i owiec. Mleko wielbłądzie stanowi margines. Instytucje
algierskie podają, że krajowa konsumpcja per capita wynosi 120 litrów
mleka.
Największym krajowym graczem rozwijającym hodowlę i przetwórstwo
jest krajowy Dairy Production Industrial Group (Giplait), który
dostarcza 60% konsumowanego tu mleka pasteryzowanego.
Celem algierskiego rządu jest stopniowe odchodzenie od masowego
importu mleka w proszku i kontrolowany jego zakup poprzez oferowanie
licencji na import. 37% importu mleka w proszku beztłuszczowego pochodzi
z UE, z czego najwięcej sprzedaje Francja (34%) i Polska (19%).
Dominującym sprzedawcą PMP jest Nowa Zelandia (57% wolumenu).
aktualizacja (RP)