Pierwszy kwartał tego roku był dla austriackiej branży
mleczarskiej wyjątkowo korzystny z racji dobrze prosperującego eksportu.
Helmut Petschar, Szef austriackiego stowarzyszenia mleczarskiego (VÖM)
mówi o wzroście eksportu o 15,3% przy wzroście importu o 10%.
Najważniejszym produktem handlu zagranicznego dla austriackiego
mleczarstwa jest ser, segment ten stanowi prawie 50% eksportu, przy czym
ceny eksportowanych serów są wyższe niż importowanych. W przybliżeniu
88% eksportu mleczarskiego zostało dokonanych na jednolitym rynku UE, a
12,3% trafiło do krajów trzecich. Eksport do krajów Europy Środkowej i
Wschodniej wzrósł znacznie z 21,4 mln euro do 26,7 mln euro, podczas gdy
import spadł z 9,2 mln euro do 8,9 mln euro.
Blisko co drugi litr mleka jest wywożony z Austrii, co oznacza, że
co drugie krajowe gospodarstwo mleczarskie zależy od eksportu.
aktualizacja (RP)