Ceny na rynkach zagranicznych
8 maja 2017
wróć do listy informacji »
Na platformie handlowej Global Dairy Trade od sierpnia
2016 r. utrzymuje się wzrostowa tendencja cen masła.
Na aukcji, która odbyła się 18 kwietnia 2017 r. przeciętnie
za produkt ten płacono 4 892 USD/t, o 3% więcej niż
w poprzednim notowaniu (z 4.04.br.), chociaż nieznacznie
(o 0,4%) mniej niż przed miesiącem.
W połowie kwietnia 2017 r. wzrosły również ceny sera Cheddar
oraz mleka w proszku. Za 1 tonę Cheddara 18 kwietnia br. uzyskiwano
3 462 USD, o 5% więcej niż dwa tygodnie wcześniej i o 2%
więcej niż przed miesiącem.
Odtłuszczone mleko w proszku
zbywano przeciętnie po 2 044 USD/t, a pełne mleko w proszku
– po 2 998 USD/t, odpowiednio o 7% i 2,5% drożej niż na
poprzedniej aukcji oraz w obu przypadkach o 5% drożej niż
przed miesiącem.
W ciągu roku masło podrożało o 78%, ser
Cheddar – o 31%, OMP – o 18%, a PMP – o 39%.
aktualizacja (RP)