W kwietniu skup surowca w Nowej Zelandii spadł o 3%, a w
Australii spadł nawet o 5%. Firma przewiduje, że skup w sezonie 2015/16
będzie niższy od poprzedniego o 3%. Jak wskazuje Fonterra, wciąż rośnie
produkcja w UE. Eksport pozostawał jednak silną stroną Nowej Zelandii,
Australii i Europy, podczas gdy eksport z USA spadł w związku z rosnącym
popytem wewnętrznym.
Import Chin, Azji i Ameryki Łacińskiej kontynuuje silny wzrost, podczas gdy Bliski Wschód i Afryka jako rynki słabną.
Najciekawiej jednak Fonterra podsumowuje dane eksportowe: dane
roczne kończące się w marcu pokazują wzrost eksportu z Nowej Zelandii o
6%, z Australii o 7% i spadek eksportu z USA o 5% (spadał eksport wielu
amerykańskich produktów mleczarskich za wyjątkiem serów). Statystyki
Fonterry dla UE pokazują, że do końca lutego produkcja rosła o 9% w
porównaniu do roku wcześniejszego.
Rynek chiński zassał ciągu 12 miesięcy licząc do końca marca 14%
większy wolumen produktów, podczas gdy Ameryka Łacińska zwiększyła swoje
zakupy o 11%.
aktualizacja (RP)