Dobre perspektywy unijnego eksportu serów do Japonii
22 września 2017
wróć do listy informacji »
Japonia jest największym importerem serów na świecie.
Zgodnie z danymi UN Comtrade stanowią one aż 81%
wartości japońskiego importu produktów mlecznych. Kolejne
miejsca w strukturze japońskiego importu zajmują serwatka
(9%), odtłuszczone mleko w proszku (5%) oraz masło
(4%). Znaczenie pozostałych produktów jest marginalne.
Jednocześnie w Japonii w ostatnich latach utrzymuje się silny
wzrost popytu na sery, które odgrywają coraz ważniejszą
rolę w diecie Japończyków. Jest to efekt stopniowego
upodabniania się wzorca konsumpcji żywności w Japonii do
modelu obserwowanego w Europie oraz w USA.
Struktura geograficzna japońskiego importu produktów mlecznych
W strukturze geograficznej japońskiego importu produktów
mlecznych pierwsze miejsce zajmuje Unia Europejska (32%),
wyraźnie wyprzedzając Australię (26%), Nową Zelandię (23%)
oraz USA (14%). Można oczekiwać, że w najbliższych latach
UE dodatkowo zwiększy swój udział w japońskim imporcie
produktów mlecznych. Trwają bowiem zaawansowane prace
nad umową o wolnym handlu pomiędzy UE a Japonią, której
jednym z elementów jest zwiększenie dostępu do japońskiego
rynku serów. Na obecnym etapie negocjacji, umowa zakłada
całkowite zniesienie ceł na sery twarde w ciągu 15 lat od
podpisania umowy, a także wprowadzenie kontyngentów
taryfowych w przypadku serów świeżych oraz topionych.
W Japonii uznawane będą również unijne oznaczenia
geograficzne żywności. Wejście umowy w życie szacowane
jest na początek 2019 r. Umowa znacząco umocni przewagi
konkurencyjne unijnego eksportu serów na japońskim rynku.
aktualizacja (RP)