Dwa miliony więcej na Szklankę Mleka i 0,75 zł średnio za porcję produktów
8 sierpnia 2017
wróć do listy informacji »
Pierwszego sierpnia 2017r. w Warszawie odbyło
się spotkanie zorganizowane przez Polską Izbę Mleka
poświęcone nowym zasadom w programie Szklanka Mleka
oraz nowelizacji Ustawy o zmianie ustawy o Agencji Rynku
Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych oraz zmianie
niektórych innych ustaw.
W spotkaniu z ramienia Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju
Wsi była Pani Ewa Domańska Naczelnik Wydziału Produktów
Zwierzęcych Departamentu Rynków Rolnych oraz z Agencji
Rynku Rolnego wzięły udział Panie: Anna Bisz Zastępca
Dyrektora Biura Wspierania Konsumpcji i Bożena Kotwas
Kierownik Działu Kontraktacji i Programów Operacyjnych.
Polska Izba Mleka od początku prac legislacyjnych nad
nowelizacją ustawy wielokrotnie podejmowała kwestię
koniecznego podwyższenia kwoty jednostkowej za
dystrybucję.
Dzięki skutecznej interwencji Polskiej Izby Mleka kwota ta
została podwyższona do 0,75zł za szt.
W pierwszej części spotkania szeroko omówiono zmiany
zapisów wynikające z ww. nowelizacji ustawy m.in. „Nowy
Program dla szkół”, w tym podział środków finansowych,
przyjęty koszyk produktów wchodzących w skład programu
oraz problemy wynikające z kosztów dystrybucji.
„Nowy Program dla szkół” to program łączący
poprzednie dwa programy skierowane dla uczniów szkół:
„Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole”.
Celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych
dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw oraz
mleka w ich codziennej diecie oraz upowszechnienie wiedzy
o zdrowej, zbilansowanej diecie, a także pochodzeniu
dostarczanych produktów i ich powiązaniu z rolnictwem.
Dlatego Minister Zdrowia usunął z koszyka mlecznego
wszystkie produkty zawierające cukier, choć unijne przepisy
nie nakazują tego.
- Zwracaliśmy na to uwagę, szczegółowe przepisy
unijne dają taką możliwość, jednak polski resort zdrowia
ma nieugięte stanowisko w tym zakresie – mówiła podczas
spotkania Agnieszka Maliszewska, dyrektor PIM. – Nasza
opinia na ten temat została przekazana do resortów zdrowia,
rolnictwa i do Pani Premier Beaty Szydło.
Poniżej link do naszego pisma
mleka-w-sprawie-programu-mleko-w-szkole/
PIM otrzymała wiele sygnałów od swoich członków ws.
zbyt niskich cen zaproponowanych w rozporządzeniu. Po
wielu godzinach pracy z ministerstwem rolnictwa udało nam
się ustalić wspólne stanowisko – średni koszt jednej porcji
produktów mlecznych to 0,75 zł, 74 porcje w roku szkolnym.
Na tym jednak nie poprzestaniemy – dodaje dyrektor PIM
– ponieważ zależy nam na przywróceniu 96 porcji mleka
i produktów mlecznych w szkołach oraz zwiększenie budżetu,
będziemy w tym zakresie apelować do rządu. Chcemy, by
w szkołach dzieci mogły otrzymywać tyle porcji mleka ile
w poprzednich latach, a cena płacona za produkt powinna
pokryć koszty produkcji, opakowania i dostawy.
Najważniejsze założenia projektu to :
•
działania skoncentrowane na wspólnej grupie
docelowej;
•
jednolite zasady realizacji w obydwu komponentach:
organizacja dostaw, finansowanie i rozliczanie;
•
uproszczenie naboru szkół do programu: wystarczy
zawarcie umowy;
•
ułatwienia dla dotychczasowych dostawców: nie muszą
wnioskować o zatwierdzenie;
•
brak obowiązku składania wniosków o limit w OT;
•
bezpłatne udostępnianie wszystkich produktów
– brak obowiązku składania faktur w OT;
•
ułatwienie składania umów w OT – aplikacja dla
dostawców;
•
wspólne działania edukacyjne i promocja programu.
UWAGA! Z programu zostały wykluczone wszystkie
produkty mleczne zawierające cukier.
Niezwykle ważną zmianą jest to, że do ucznia powinny
trafić wszystkie produkty z tzw. Mlecznego koszyka, bo to
jest warunek konieczny otrzymania renuncjacji kosztów.
W drugiej części spotkania omówione zostały zmiany
wynikające z nowelizacji ustawy dotyczące obowiązkowych
umów na dostarczanie produktów rolnych oraz obligatoryjnych
elementów umów w tym warunków umów, zapisów
w umowach, o karach pieniężnych.
Wprowadzając obowiązek zawierania pisemnych
umów na dostawy produktów rolnych ustawodawcy
krajowemu przyświecał cel wzmocnienia pozycji producenta
rolnego jako pierwszego ogniwa w łańcuchu dostaw
żywności, spowodowania wzrostu konkurencyjności
małych producentów rolnych przez możliwość lepszego
dostosowywania produkcji do możliwości zbytu towarów
oraz poprawy funkcjonowania rynku produktów rolnych
w relacjach producent rolny – nabywca.
Obowiązek zawierania umów NIE dotyczy:
•
sprzedaży bezpośredniej;
•
dostaw bezpośrednich i rolniczego handlu detalicznego;
•
sprzedaży przez producenta nabywcy mającemu formę
spółdzielni, której producent jest członkiem;
•
sprzedaży produktów rolnych nabywcy, który zbywa
produkty rolne bezpośrednio konsumentom finalnym;
•
sprzedaży przez producenta grupie producentów
rolnych, wstępnie uznanej grupie producentów
owoców i warzyw za organizację producentów,
uznanej organizacji producentów owoców i warzyw,
oraz rynku chmielu, organizacji producentów uznanej
na podstawie art. 38 i ust 1 lub uznanej w rozumieniu
ustawy o organizacji rynku mleka i przetworów
mlecznych, której jest członkiem.
aktualizacja (RP)