Jacqueline Chow, Dyrektor Operacyjna Fonterry wylicza 11 kluczowych trendów kształtujących zachowania obecnych konsumentów:
1. Naturalna, autentyczna, pełna (nieprzetworzona ani zubożona)
żywność – w coraz większym stopniu konsumenci chcą spożywać żywność
taką, jaką stworzyła ją natura. Powinna być jak najmniej przetworzona, z
jak najmniejszą liczbą dodatków i technologicznych interwencji. Ludzie
chcą prawdziwego masła, prawdziwej śmietany, prawdziwego mleka, które
pochodzą z naturalnych źródeł. Spodziewamy się, że konsumenci częściej
będą oczekiwali produktów mlecznych pełnotłustych lub z obniżoną ilością
tłuszczu zamiast beztłuszczowych.
2. Żywność typu „Good for you” o charakterze odżywczym – konsumenci
chcą produktów pomagających zachować i wzmacniać zdrowie oraz dobre
samopoczucie. Poszukują indywidualnych rozwiązań, aktywnych składników
wpływających na poprawę trawienia, wzmocnienie kości, wzmocnienie
odporności, dostarczających witaminy lub minerały w ilości odpowiedniej
dla wieku, płci i stanu (ciąża, okres niemowlęcy, dziecięcy itd.).
3. Zrównoważone diety – konsumenci pragną żywności o mniejszym
negatywnym wpływie na środowisko, produkowanej przez lokalną
społeczność. Chcą żywności pozyskanej etycznie, wytworzonej w
poszanowaniu dla środowiska i ze źródeł odnawialnych. Oczekują od
dostawców zachowań etycznych i odpowiedzialnego zachowania.
4. Żywienie trawą – jako część zaufania do środowiska naturalnego.
Tu konsumenci chcą, aby mleko, jaja i mięso były pozyskiwane od zwierząt
karmionych w sposób naturalny. Konsumenci szukają coraz więcej
informacji nt. tego jak produkowana jest żywność i jakie surowce są do
tego używane. Klienci chcą przejrzystości przetwarzania żywności od
pastwiska do talerza.
5. Białko nie tylko dla sportowców – konsumenci poszukują źródeł
wysokiej jakości białka w żywności i napojach, przez co możemy oczekiwać
więcej badań naukowych pokazujących korzyści spożywania większych
ilości białka z nabiału.
6. Mniej cukru – Konsumenci poszukują żywności, która pomoże im zredukować pobór węglowodanów.
7. Zdrowe przekąski – produkty mleczarskie coraz bardziej jako
żywność „on the go”. Nabywcy chcą móc wziąć produkty i iść z nimi w
swoich sprawach („grab’n’go”). A zatem musi to być zywność mobilna, a
przy tym zdrowa i wygodnie zapakowana. Dotyczy to zarówno dorosłych, jak
singli i dzieci, którzy chcą porcji jedzenia do jednorazowego spożycia.
8. Wygoda stylu gourmet – na rynkach widać, że wiele osób
eksperymentuje z gotowaniem i składnikami dobrej jakości w celu zdobycia
własnych osiągnięć kulinarnych. Bycie Masterchefem nie oznacza bycia
mistrzem kuchni.
9. Dopuszczalność poluzowania własnej polityki żywieniowej –
konsumenci nadal chcą czerpać przyjemność z jedzenia i jeśli to możliwe z
użyciem zdrowych dodatków.
10. Dobre na tyle, by ogłosić to w mediach społecznościowych –
cyfrowa rewolucja pozwala szukać i dzielić się spostrzeżeniami z własnej
kuchni lub restauracji. Konsumenci będą coraz bardziej zainteresowani
tym, jak żywność przygotować, jak ona wygląda na talerzu i jak
poinformować o tym innych.
11. Produkty mleczarskie będą u podstaw tworzenia żywności premium.
Konsumenci poszukując żywności oddającej ich poziom życia i ambicje
sięgać będą po produkty wykorzystujące składniki mleczne lub nabiał jako
żywność o wartości dodanej.
aktualizacja (RP)