– Konsumenci poszukują w pierwszej kolejności produktów naturalnych – zwracają uwagę na ich skład i pochodzenie – mówi w rozmowie z Forum Mleczarskie Handel Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager Hochland Polska. – Coraz modniejszy jest trend powrotu do prostych, domowych smaków. Tempo życia jest coraz szybsze, coraz większa liczba osób zaczyna preferować zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, co wpływa na poszukiwanie szybkich i wygodnych rozwiązań w produktach spożywczych.
– Hochland, rozumiejąc potrzeby konsumentów, wprowadził na rynek wyjątkową linię produktów pod nazwą Hochland Twarogowy, w dwóch wariantach – w plastrach i w krążkach. Hochland Twarogowy produkowany jest na bazie naturalnego naturalnego twarogu, stąd jego smak jest prawdziwie twarogowy, jednocześnie podkreślony przez wyraziste i intensywne dodatki. Hochland Twarogowy w plastrach proponujemy w kilku wariantach, jako naturalny, z chrzanem, z cebulką i szczypiorkiem, z pieprzem; z kolei Hochland Twarogowy w krążkach, jako naturalny, mix i duo – wskazuje Jacek Wyrzykiewicz.
– Artykuły mleczarskie stanowią także znaczącą część żywności funkcjonalnej – mówi dalej nasz rozmówca.– Swoją popularność zawdzięczają prozdrowotnym cechom składu mleka. Żywność funkcjonalna to nic innego, jak specjalnie opracowane produkty spożywcze, które wykazują korzystny, udokumentowany wpływ na zdrowie ponad ten, który wynika z obecności w niej składników odżywczych tradycyjnie uznawanych za niezbędne. Spożywanie mleka wywiera bezpośredni i korzystny wpływ łagodzący przebieg wielu chorób, pomaga regulować prawidłową masę ciała, prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi, powoduje zmniejszenie ryzyka udaru mózgu, raka jelita grubego oraz osteoporozy. Produkty pro- i prebiotyczne przyniosły obiecujące korzyści zdrowotne, jednakże mechanizmy odpowiedzialne za te efekty nie są do końca poznane. Mleko i jego przetwory, jako bogate źródło wielu cennych składników odżywczych i funkcjonalnych stanowią jedną z najbardziej wartościowych grup artykułów spożywczych. Produkty mleczne, ze względu na obecność korzystnych bakterii kwasu mlekowego i wysoką zawartość wapnia, należą do produktów o szczególnie korzystnym i prozdrowotnym oddziaływaniu na organizm człowieka.
Szerokie zainteresowanie budzi temat bioaktywnych związków naturalnie występujących w mleku, co w efekcie badań rozwojowych może doprowadzić do opracowywania nowych produktów funkcjonalnych – dodaje Jacek Wyrzykiewicz.
– Sery powodują przypływ energii i dobre samopoczucie. Jest to zasługą kwasu glutaminowego i witaminy B12, które uczestniczą w produkcji neuroprzekaźników, dających uczucie odprężenia. Dzięki witaminie B12 jesteśmy też odporniejsi na stresy, wydajniej pracują nasze szare komórki, po-prawiając pamięć i koncentrację. Zwiększa się też wytwarzanie krwinek czerwonych, co zapobiega anemii! – wylicza Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager Hochland Polska.
aktualizacja (RP) 09.02.2015