– W dzisiejszych czasach świadomy konsument oczekuje od producenta gwarancji, iż informacje zawarte na opakowaniu produktu będą zgodne z jego zawartością. Komunikat na opakowaniu: Bio, Naturalny, Eko, Fit nie zawsze mają odzwierciedlenie w składzie produktu – zwraca uwagę Marek Dobosz, Menadżer Produktu w firmie Hortimex. – Coraz częściej widoczna jest niechęć do dodatków do żywności o chemicznych nazwach ukrytych pod numerami E. Dlatego konsumenci poświęcają więcej czasu na dokładne czytanie etykiet. Producenci, podążając za trendem czystej etykiety, starają się eliminować ze składu barwniki posiadające numer E na korzyść żywności o właściwościach barwiących.
– Trend prozdrowotny jest faktem i ma ogromny wpływ na rynek barwników.
Został on wymuszony przez rosnącą świadomość konsumentów i będzie się
umacniał w kolejnych latach – podkreśla nasz rozmówca.
– W ofercie posiadamy barwniki pochodzenia naturalnego oraz żywność o
właściwościach barwiących pozwalające uzyskać intensywne kolory odporne
na niskie pH oraz działanie wysokich temperatur. Podążając za trendem
zgodnym z zasadą „clean label”, jesteśmy w stanie zaproponować przyjazne
rozwiązanie dla większości aplikacji. Nasze składniki barwiące pochodzą
z warzyw, owoców oraz innych roślin jadalnych.
Gama oferowanych przez
nas kolorów pozwala uzyskać apetycznie wyglądające produkty o żywych
barwach. Klientom oferujemy m.in. koncentrat z marchwi, ekstrakt z
czarnej marchwi, koncentrat z buraka, ze słodkich ziemniaków, ekstrakty
ze spiruliny, szpinaku czy krokosza barwierskiego. Dla producentów,
którzy chcą zastąpić biel tytanową mamy unikalne rozwiązanie – natywną
skrobię ryżową.
Partnerem firmy Hortimex, produkującym barwniki naturalne oraz żywność o właściwościach barwiących jest angielska firma Aromoss. Produkcja odbywa się w Niemczech, co zapewnia ciągłość oraz szybkość dostaw. Technolodzy mleczarstwa otrzymają stabilną barwę, kompletną dokumentację oraz wsparcie we wdrażaniu – podsumowuje Marek Dobosz, Menadżer Produktu w firmie Hortimex.
aktualizacja (RP)