Patricia Murphy z irlandzkiego Independent wskazuje fakt, iż nabiał to nie zawsze coś zdrowego.
Wskazuje na brytyjskie badania opublikowane Food Foundation, które
zwracają uwagę na jogurty Müllera. Produkty Müller Corner zawierają od
21 g do 30 g cukru na opakowanie wyrobu. Patricia Murphy zwraca uwagę,
że konsumenci mogą generalnie myśleć, że wybierają zdrowe produkty, ale
wiele z nich zawiera węglowodany dostarczone z syropem, owocami oraz
crunchy z granolą.
Cukier jest dodawany do jogurtów, aby obniżyć koszty. Cukier
konserwuje, buduje teksturę i wiąże wodę. Jogurt dzięki temu staje się
bardziej kremowy i ma dłuższy termin przydatności do spożycia.
Żywieniowiec Dr Sarah Schenker zapytana przez dziennikarzy Telegraph
wskazuje, że więcej niż 5 g węglowodanów znaczy, że cukier został tam
dodany.
Produkty Müller Corner zostały określone jako najgorsze pod względem
kaloryczności, zwłaszcza te z chrupkami i kulkami czekoladowymi. Mają
one podważać zdrowotny wymiar jogurtu.
aktualizacja (RP)