To miała być najważniejsza inwestycja Grupy Polmlek, ogromna pod względem finansowym oraz szans jakie oferuje. Jak podaje Grupa: 3 miliony litrów serwatki na dobę, innowacyjne technologie i standardy farmaceutyczne. To jeden z największych i najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Europie. Grupa Polmlek staje się liderem produkcji białka serwatkowego i laktozy w tej części Europy.
Nowa inwestycja Grupy Polmlek to zakład przetwórstwa koncentratu białek serwatkowych (WPC) i cukru mlecznego (laktozy). Z białka produkowanego w Lidzbarku powstają między innymi najwyższej jakości odżywki dla osób aktywnych fizycznie. Czołowi światowi wytwórcy produktów spożywczych dla sportowców już dziś używają WPC z Lidzbarka.Nowoczesny zakład wyróżnia fakt, że cały proces produkcji jest w
pełni zautomatyzowany. Kompleks zbudowany jest w całości z betonu w
technologii ślizgowej, dzięki czemu produkty pozyskiwane są w sterylnych
warunkach. Docelowa zdolność produkcyjna to 6 mln litrów serwatki na
dobę.
Zakład w dużej mierze zbudowano przy udziale polskich inżynierów
oraz rodzimych technologii. Budowa jednego z największych zakładów w
Europie trwała nieco ponad rok, a doprowadzenie go do pełnej zdolności
produkcyjnej zajęło jedynie 6 miesięcy. Uruchomienie produkcji nastąpiło
30.03.2016 r. – dokładnie rok po rozpoczęciu budowy i zaledwie 17
miesięcy od momentu rozpoczęcia projektu. Przy realizacji inwestycji
oraz jej uruchomieniu czynnie brali udział pracownicy Polmleku, którzy
obecnie pracują w proszkowni.
Proszkownia została wyposażona w nowoczesne urządzenia i systemy
informatyczne, a instalacje w innowacyjne systemy zaworowe. Cały proces
kontrolowany jest przez system informatyczny typu MES, dzięki czemu w
każdym momencie możliwa jest analiza parametrów poszczególnych
instalacji i ilości przerobionego surowca. Zakład w 95% wykorzystuje do
procesów produkcyjnych wodę wtórną uzyskaną z zagęszczenia serwatki.
Inwestycja warta jest 250 mln złotych i znajduje się na terenie
Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Jako jeden z
największych tego typu obiektów w Europie, otwiera zupełnie nowe
perspektywy na zagospodarowania składników mleka. Nowoczesna instalacja
technologiczna w Lidzbarku Warmińskim daje możliwość wydzielenia z mleka
i serwatki bardziej wyspecjalizowanych składników odżywczych, takich
jak białka, cukry czy sole mineralne. Stworzenie nowego projektu ma
ogromny wpływ na stabilizację i poprawę rynku serwatki w całej Polsce.
Dzięki tej inwestycji Grupa Polmlek wytycza nowe trendy gospodarcze, za
którymi podążają inne firmy w kraju i Europie.
Uroczyste otwarcie fabryki, które odbędzie się 23 maja wiąże się z
uzyskaniem przez zakład pełnej mocy produkcyjnej. Od 3 miesięcy
przerabia się tu od 2,5 do 3 milionów litrów serwatki dziennie.
aktualizacja (RP)