Glanbia poprzez spółkę typu joint-venture Glanbia Cheese wystawi razem z Leprino Foods serownię w Portlaoise, w hrabstwie Laois, w Irlandii. Inwestycja wspierana jest przez rząd irlandzki poprzez Enterprise Ireland, strukturę specjalizującą się w przyciąganiu inwestycji zagranicznych. Nowy zakład wytwarzać będzie 45 tys. ton sera typu mozzarella rocznie. Zatrudnienie znajdzie tu 78 osób.
Glanbia i Leprino Foods już od dawna współpracują w ramach spółki typu
joint-venture. W 2000 roku uruchomiono spółkę , który pobudowała zakład
produkcyjny w Llangefni (Walia) i w Magheralin (Północna Irlandia).
Glanbia jest wiodącym producentem serów typu mozzarella w Europie.
Glanbia specjalizuje się w rozwiązaniach żywnościowych na bazie
składników mleczarskich. Jej roczny obrót za 2017 rok wyniósł 3,6 mld
euro. Zatrudnia 6 600 osób i jest obecna w 32 krajach świata. Leprino
Foods Company, z siedzibą w Denver (Kolorado) specjalizuje się w
produkcji serów premium oraz składników na bazie mleka. To także
największy producent mozzarelli na świecie i liczący się dostawca
laktozy, białek mleka i serwatki. Obecny jest w ponad 40 krajach świata.
aktualizacja (RP)