IŻŻ: Nieprawidłowe opinie o szkodliwości mleka są szkodliwe dla zdrowia
25 listopada 2016
wróć do listy informacji »
Polska Izba Mleka przytoczyła za Instytutem Żywności i
Żywienia jego opinię na temat szkodliwości nieprawidłowych opinii o
mleku dla zdrowia. Polska Izba Mleka cytuje:
– Nieuprawnione są opinie o szkodliwości mleka, mogą one zaszkodzić
zdrowiu wielu osób. Nie ma żadnych wiarygodnych dowodów naukowych
pochodzących z badań epidemiologicznych, że zalecane przez Instytut
Żywności i Żywienia spożycie produktów mlecznych może mieć negatywne
konsekwencje zdrowotne.
– Mleko i produkty mleczne zawierają wiele cennych dla zdrowia
składników odżywczych oraz są najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego
wapnia. Bez udziału tych produktów w codziennej diecie pokrycie
zapotrzebowania na wapń jest bardzo trudne. Przykładowo aby dostarczyć
naszemu organizmowi tyle wapnia ile jest w jednej szklance mleka trzeba
zjeść dwa bochenki chleba, 400 g fasolki szparagowej, 200 g tofu, 4 kg
szynki, ponad 0,5 kg dorsza wędzonego, 2,5 kg kaszy gryczanej gotowanej.
– W Polsce co drugie dziecko w wieku 4 lat nie realizuje normy na
wapń, a wśród uczniów od 80% do 90% ma niedobory tego pierwiastka w
diecie. Wśród dorosłych osób niedobory wapnia w diecie wykazuje w Polsce
od 20 do 55% osób. Wyniki licznych badań wskazują, że niedobór wapnia w
diecie zwiększa ryzyko wielu chorób dietozależnych tj.: osteoporoza,
nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca typu II.
– W trosce o zdrowie Polaków w 2013 roku zespół ekspertów z
towarzystw i instytutów naukowych zajmujących się żywieniem oraz Komitet
Żywienia Człowieka PAN i Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych
opublikował stanowisko dotyczące roli produktów mlecznych w zapobieganiu
niedoborom wapnia, z którego wynika, że dzieci i młodzież powinny
spożywać codziennie 3-4 porcje mleka i produktów mlecznych, a osoby
dorosłe minimum 2 porcje.
aktualizacja (RP)