Twaróg sernikowy bez laktozy to najnowsza propozycja na
rynek detaliczny, hurtowy, jak i dla odbiorców HoReCa. Wychodząc
naprzeciw oczekiwaniom konsumentów mleczarnia Jana (ŚSM), jako pierwsza,
wprowadza na rynek twaróg sernikowy nowej generacji.
Produkt pozbawiony jest laktozy, a z uwagi na metodę wytwarzania (ultrafiltrację), zawiera wszystkie białka mleka, oprócz kazeiny również białka serwatkowe. Twaróg nie wymaga mielenia, co ułatwia zarówno w warunkach domowych, jak i cukierniach, wykonanie masy do wypieku sernika lub innych ciast z wykorzystaniem twarogu.
Zawiera w swoim składzie 10% tłuszczu mlecznego. To w zupełności wystarcza do wypieku wyśmienitego i pysznego sernika. W przepisie obniżono także dodatek cukru. Z tych dwóch powodów można mówić o dietetycznych walorach ciasta przygotowanego z nowego twarogu, w porównaniu z klasycznymi recepturami.