Porozumienie polityczne w sprawie otwartego handlu między UE i Japonią powinno mieć dobroczynny wpływ na sektor zwierzęcy i winiarski – mówi Przewodniczący Komitetu Copa Martin Merrild. – To dobra wiadomość, gdyż to ambitne porozumienie otwiera japoński rynek, co będzie szczególnie korzystne dla europejskiego sektora mięsnego i mleczarskiego, produktów z wysoką wartością dodaną. Wierzymy, że porozumienie będzie miało pozytywny wpływ na obie gospodarki, gdyż mamy wspólne cele w postaci rozwoju zrównoważonego rolnictwa produkującego wysokiej jakości, bezpieczną żywność z rodzinnych gospodarstw rolnych.
Thomas Magnusson, Prezes Cogeca podkreślił, że dobrą wiadomością
jest fakt, że Japonia uszanuje europejski system identyfikacji
geograficznej produktów tradycyjnych. Jego zdaniem nowa umowa handlowa
między UE i Japonią nie zagraża rolnictwu japońskiemu, gdyż obie
gospodarki bazują na podobnym modelu rolnictwa (z umowy wyłączono ryż).
Jak podkreśla Thomas Magnusson, umowa z Japonią to dobry sygnał dla
innych gospodarek, które wciąż pozostają niedostępne dla europejskiej
żywności.
Jak stanowi umowa, cła będą stopniowo zmniejszane dla wołowiny, a
minimalna cena wejścia dla wieprzowiny będzie obniżana. Nastąpi pełna
liberalizacja handlu serami twardymi i winami. Zwiększone zostaną
kontyngenty bezcłowe dla innych produktów mleczarskich.
aktualizacja (RP)