Krajowe ceny artykułów mleczarskich

19 lipca 2017 wróć do listy informacji »
W Polsce ceny masła w czerwcu i na początku lipca
2017 r. osiągały historycznie najwyższy poziom. W zakładach
mleczarskich objętych monitoringiem Zintegrowanego
Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach
3–9.07.2017 r. masło w blokach średnio w kraju zbywano
po 21,11 zł/kg, o 2 gr/kg drożej niż w poprzednim
tygodniu i o 8% drożej niż przed miesiącem. Za masło
konfekcjonowane producenci uzyskiwali 22,26 zł/kg, o 4%
więcej niż w poprzednim notowaniu i o 9% więcej niż miesiąc
wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena masła
konfekcjonowanego wzrosła o 60%, a masła w blokach –
o 69%.
Od końca czerwca br. odtłuszczone mleko w proszku
ponownie tanieje. W pierwszym tygodniu lipca br. za ten
produkt średnio w kraju płacono 7,80 zł/kg, o 1% mniej niż
tydzień wcześniej, ale o 2,5% więcej niż przed miesiącem.
Cena pełnego mleka w proszku ukształtowała się na poziomie
12,14 zł/kg i była o 3% wyższa niż przed tygodniem, ale
nieznacznie (o 4 gr/kg) niższa niż miesiąc wcześniej. OMP było
droższe niż przed rokiem o 12%, a PMP – o 36%.
Od maja 2017 r. tendencję wzrostową wykazują także
ceny serów podpuszczkowych dojrzewających. W dniach
3–9 lipca br. za ser Gouda krajowi producenci uzyskiwali
14,38 zł/kg, o 1% więcej niż tydzień wcześniej i o 2,5%
więcej niż w poprzednim miesiącu. Ser Edamski zbywano po
14,19 zł/kg, nieznacznie drożej niż w poprzednim notowaniu
(o 5 gr/kg) i niż miesiąc wcześniej (o 7 gr/kg). Wyżej wymienione
gatunki sera były o 33–37% droższe niż przed rokiem

aktualizacja (RP)