W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach ZSRIR
MRiRW w dn. 9-15 lipca 2018 r. za masło w blokach przeciętnie uzyskiwano
23,31 zł/kg, o 1,8% mniej niż przed tygodniem, a za masło
konfekcjonowane 24,82 zł/kg, o 0,1% mniej niż w poprzednim notowaniu.
Jednocześnie masło w blokach było o 2,7% droższe niż przed miesiącem, a
masło konfekcjonowane o 1,8% tańsze. W porównaniu z notowaniami sprzed
roku krajowe ceny zbytu zarówno masła w blokach, jak i masła
konfekcjonowanego były wyższe o 8,4-9%.
Krajowe ceny zbytu odtłuszczonego mleka w proszku, w odniesieniu do
poprzedniego notowania, spadły o 0,4%. W rezultacie producenci za ten
rodzaj proszku mlecznego uzyskiwali 5,98 zł/kg. OMP było o 2,4% droższe
niż miesiąc wcześniej i o 23,2% tańsze niż przed rokiem.
Za pełne mleko w proszku średnio w kraju płacono 11,70 zł/kg, o 4,6%
więcej niż przed tygodniem oraz o 7,6% więcej niż przed miesiącem.
Jednocześnie cena PMP była o 4,2% niższa niż rok wcześniej.
W 28 tygodniu br. za ser Gouda płacono 12,70 zł/kg, a za ser Edamski –
13,01 zł/kg (bez VAT), odpowiednio o 0,9% i 0,5% więcej niż przed
tygodniem.
aktualizacja (RP)