Czym jest łańcuch chłodniczy? Jakie problemy związane są z jego utrzymaniem i dlaczego należy przestrzegać jego utrzymania?
Łańcuch chłodniczy to inaczej całokształt działań, dążących do zapewnienia ciągłości zachowania niezmienności warunków związanych z utrzymaniem prawidłowej temperatury produktów od chwili wytworzenia, aż do momentu jego finalnego zużycia. Oznacza to, że od momentu produkcji mleka w gospodarstwie, poprzez jego transport do zakładu mleczarskiego, gdzie jest magazynowane i wykorzystywane do produkcji artykułów mleczarskich, następnie poprzez dystrybucję finalnych produktów, aż do momentu ich spożycia przez konsumenta, powinny być zachowane odpowiednie warunki termiczne.
Zachowanie odpowiedniej temperatury na poszczególnych ogniwach łańcucha ma przede wszystkim zapewnić bezpieczeństwo bakteriobójcze surowca i wyrobów gotowych, ale również zapobiec zmianom smakowo-zapachowym i konsystencji produktów. W konsekwencji naruszenie wymaganych zakresów temperatur na każdym etapie łańcucha będzie miało wpływ na obniżenie jakości zarówno mleka, jak i artykułów mleczarskich.
Utrzymanie łańcucha chłodniczego w branży mleczarskiej rozpoczyna się już w gospodarstwie – miejscu produkcji i udoju mleka. Otóż w ciągu maksymalnie 2 godzin od udoju mleko musi być schłodzone, dzięki czemu może zachować ono naturalną odporność na przemiany mikrobiologiczne oraz procesy związane z kwaśnieniem. Następnie odpowiednie warunki termiczne muszą być zachowane w środkach transportu – autocysternach, wyposażonych w agregaty chłodnicze, dzięki którym mleko trafia do przetwórstwa. W zakładzie przetwórczym jest ono składowane w odpowiednich zbiornikach – tankach, gdzie schładzane jest do temperatury +2-4°C i często przechowywane nie dłużej niż 24h. Następnie mleko kierowane jest na przerób umożliwiający produkcję poszczególnych produktów mleczarskich, które później w odpowiednich warunkach termicznych powinny być składowane w magazynach. W dalszej kolejności za pomocą środków transportu wyposażonych w agregaty chłodnicze powinny trafić do hurtowni oraz sklepów, gdzie będzie mógł je kupić konsument.
Warunki chłodnicze przechowywania i transportu wszystkich artykułów żywnościowych na każdym etapie łańcucha muszą być zgodne z obowiązującymi w Polsce i UE przepisami prawa żywnościowego. Ponadto, podmioty gospodarcze zajmujące się obrotem zobowiązane są do zachowania warunków termicznych określonych przez producenta na każdym produkcie. Pomimo sprecyzowanych warunków chłodniczych przechowywania i transportu mleka oraz produktów mleczarskich w łańcuchu chłodniczym występują punkty krytyczne, w których może dojść do przerwania jego ciągłości. Do najważniejszych z nich należy zaliczyć:
Wszystkie wymienione problemy związane z utrzymaniem łańcucha chłodniczego można jednak ograniczyć lub im zapobiec, np.: za pomocą kontrolowania czasu, współpracy pomiędzy ogniwami czy też zainwestowaniu w infrastrukturę. Zapobieganie przerwaniu łańcucha chłodniczego powinno być istotne dla każdego ogniwa, gdyż każdy z nich dąży do tego, aby mleko i produkty mleczarskie zachowywały odpowiedni poziom jakości, a ich termin przydatności nie był skracany.