Litewskie sery w odwrocie

4 września 2017 wróć do listy informacji »
Dostawy mleka do mleczarni na Litwie w 2016 r. wyniosły
1,4 mln ton (17. miejsce w UE). Jednocześnie Litwa jest
największym producentem i przetwórcą mleka wśród
krajów bałtyckich, odpowiadając za 48% jego skupu w tym
regionie. Z uwagi na relatywnie wysoki poziom skupu
mleka w porównaniu do niewielkiego rynku wewnętrznego,
litewskie mleczarstwo jest w znacznym stopniu nastawione
na eksport, który stanowi ponad połowę krajowej produkcji.
W strukturze wartości litewskiego eksportu produktów
mlecznych największy udział mają sery (46,6%) oraz mleko
i śmietana (29,1%).
Wysoka ekspozycja na czynniki zewnętrzne stała się
jednak jedną z głównych przyczyn kryzysu w litewskim
mleczarstwie po wprowadzeniu rosyjskiego embarga
w sierpniu 2014 r. Rosja w 2013 r. odpowiadała za 27%
wartości litewskiego eksportu produktów mlecznych,
w tym aż za 50% eksportu serów. Zamknięcie rosyjskiego
rynku w warunkach silnego spadku światowego popytu na
produkty mleczne doprowadziło do powstania znaczącej
nadpodaży mleka na Litwie. Oddziałuje ona w kierunku
dostosowań w strukturze produkcji litewskiego mleczarstwa.
W latach 2013-2016 produkcja serów będących jego
podstawą zmniejszyła się o 13,8%. Wzrost produkcji
odnotowano natomiast w przypadku śmietany (606,6%),
a także produktów podlegających skupowi interwencyjnemu
Komisji Europejskiej: odtłuszczonego mleka w proszku
(+58,4%) oraz masła (+34,3%).
Można oczekiwać, że w warunkach utrzymania rosyjskiego
embarga w kolejnych latach przemiany strukturalne
w litewskim mleczarstwie będą kontynuowane. Sprzyjać
im będzie wysoka konsolidacja w sektorze, gdzie pięć
największych mleczarni odpowiada za 93% przetwórstwa
mleka w tym kraju.

aktualizacja (RP)