Łowicz (OSM): Mleko acidofilne
4 sierpnia 2017
wróć do listy informacji »
Spółdzielnia Łowicz (OSM) wprowadza na rynek Mleko
acidofilne o zawartości tłuszczu 2,5%. Jest to napój mleczny
fermentowany, który możemy zaliczyć do stosunkowo nowej na rynku
kategorii napojów o określonych właściwościach prozdrowotnych. Zyskuje
swoje właściwości dzięki zawartości kultur bakterii fermentacji
mlekowej. Bakterie mlekowe, zdolne do zasiedlania przewodu pokarmowego
człowieka, mają działanie probiotyczne. Istotne jest również to, że w
wyniku fermentacji ulega rozłożeniu cukier mleczny, czyli laktoza.
To oznacza, że osoby z nietolerancją laktozy mogą bezpiecznie
spożywać mleko acidofilne bez obaw o samopoczucie. Ułatwia ono także
wchłanianie wapnia i innych składników mineralnych, pobudza perystaltykę
jelit oraz wydzielanie enzymów trawiennych w żołądku i trzustce. Ma
łagodnie kwaśny smak.
Mleko acidofilne polecamy m.in. po leczeniu antybiotykami, aby
zregenerować florę bakteryjną jelit, ale warto też pamiętać o tym, że
jego spożywanie łagodnie obniża poziom cholesterolu we krwi, łagodzi
skutki wirusowego zapalenia wątroby oraz pobudza odporność organizmu.
aktualizacja (RP)