Mascarpone - nowość w mleczarni Łowicz (OSM)
25 sierpnia 2017
wróć do listy informacji »
Mascarpone - nowość w mleczarni Łowicz (OSM)
Łowicz (OSM) poszerza swoje portfolio o ser śmietankowy
typu włoskiego – Mascarpone. Jest to rodzaj sera pochodzącego z
północnego regionu Włoch, z Lombardii. Do produkcji Mascarpone używana
jest tylko czysta śmietanka z mleka krowiego, która w procesie produkcji
jest zakwaszana kwaskiem cytrynowym. Ser ma jednolitą, gęstą i kremową
konsystencję, czysty i świeży zapach, śmietankowy, słodkawy smak.
Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, około 40%, doskonale sprawdza się w cukiernictwie. Idealny do serników, kremów, mas.
Jest podstawowym składnikiem tradycyjnego włoskiego deseru –
Tiramisu. Dobrze smakuje jako dodatek do naleśników, a dodany do ubitej
śmietany tworzy puszysty, śmietankowy krem, który na dłużej zachowa
swoja konsystencję. Mascarpone także świetnie komponuje się z
makaronami, nadaje sosom idealną aksamitną konsystencję, pasuje do dań
mięsnych, gotowanych i zapiekanych. Może służyć jako zamiennik
śmietany. Zainspiruje każdego początkującego kucharza i podkreśli kunszt
profesjonalisty.
W ofercie Łowicz (OSM) dostępny w opakowaniach 250 g, 2 kg i 5 kg.
aktualizacja (RP)