Ministerstwo Rolnictwa: Wykazanie dumpingu wymaga długotrwałej procedury

2 maja 2016 wróć do listy informacji »

Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jacek Bogucki w piśmie do Waldemara Brosia, Prezesa Zarządu Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. zajął stanowisko ws importu po mocno zaniżonych cenach: serów, masła i galanterii mleczarskiej. Jego zdaniem środki ochronne w tym zakresie leżą w kompetencji Komisji Europejskiej i są wprowadzane na poziomie całej UE. Środki ochronne są wprowadzane po udowodnieniu, że istnieją wystarczające po temu przesłanki.




Oznacza to długotrwałą i skomplikowaną procedurę. Właśnie dlatego były one używane niezwykle rzadko. Konieczne jest przy tym wykazanie, że import powoduje szkodę dla krajowego przemysłu, a ponadto, że zachodzą specyficzne przesłanki do zastosowania tego środka. Występujący o wprowadzenie środka antydumpingowego muszą reprezentować minimum 25% całkowitej produkcji.

Każdorazowo KE przeprowadza szczegółowe postępowanie sprawdzające. Podmiotem, które reprezentuje Polskę w dyskusji na ten temat jest Ministerstwo Rozwoju.

MRiRW podkreśla także, że UE znajduje się w trakcie uzgadniania stanowisk ws kolejnych umów o wolnym handlu zakładających wzajemną liberalizację handlu produktami rolnymi.

aktualizacja (RP)