Ministerstwo Rolnictwa: Wykazanie dumpingu wymaga długotrwałej procedury
2 maja 2016
wróć do listy informacji »
Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jacek Bogucki w
piśmie do Waldemara Brosia, Prezesa Zarządu Krajowego Związku
Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. zajął stanowisko ws importu po mocno
zaniżonych cenach: serów, masła i galanterii mleczarskiej. Jego zdaniem
środki ochronne w tym zakresie leżą w kompetencji Komisji Europejskiej i
są wprowadzane na poziomie całej UE. Środki ochronne są wprowadzane po
udowodnieniu, że istnieją wystarczające po temu przesłanki.
Oznacza to długotrwałą i skomplikowaną procedurę. Właśnie dlatego
były one używane niezwykle rzadko. Konieczne jest przy tym wykazanie, że
import powoduje szkodę dla krajowego przemysłu, a ponadto, że zachodzą
specyficzne przesłanki do zastosowania tego środka. Występujący o
wprowadzenie środka antydumpingowego muszą reprezentować minimum 25%
całkowitej produkcji.
Każdorazowo KE przeprowadza szczegółowe postępowanie sprawdzające.
Podmiotem, które reprezentuje Polskę w dyskusji na ten temat jest
Ministerstwo Rozwoju.
MRiRW podkreśla także, że UE znajduje się w trakcie uzgadniania
stanowisk ws kolejnych umów o wolnym handlu zakładających wzajemną
liberalizację handlu produktami rolnymi.
aktualizacja (RP)