Rok po wmurowaniu kamienia węgielnego,
najnowocześniejsza w Polsce fabryka proszków mlecznych wchodzi w finalne
etapy realizacji.
– Zachowujemy dynamikę prac. Zgodnie z harmonogramem, w październiku
rozpoczęliśmy montaż urządzeń technologicznych dla dwóch linii
suszarniczych. Na początku roku 2018 zostaną ukończone prace budowlane
pomieszczeń przeznaczonych dla trzeciej linii suszarniczej. W I kwartale
roku planujemy jej montaż oraz złożenie instalacji technologicznej do
odbioru, wstępnej obróbki i frakcjonowania surowca – informuje Jerzy
Michałek, z-ca Dyrektora ds. Produkcji i Techniki Mrągowo ZPM Mlekpol
(SM).
Zakład Sproszkowanych Wyrobów Mleczarskich powstaje w sąsiedztwie
Zakładu Produkcji Mleczarskiej Mlekpol (SM) w Mrągowie, gdzie
produkowane są m.in Maślanka Mrągowska i napoje fermentowane Milko.
Proszkownia Mlekpolu to trzy zespoły budynków połączonych ze sobą:
budynek do suszenia wyrobów mleczarskich o maksymalnej wysokości 43,5 m i powierzchni zabudowy około 3100 m2,
budynek przyjęcia surowca i procesów obróbki wstępnej surowca o
maksymalnej wysokości do 10,5 m i powierzchni zabudowy około 3500 m2,
budynek magazynowy o maksymalnej wysokości do 14,5 m i powierzchni zabudowy około 12000 m2.
Koszt inwestycji szacowany jest na około 400 mln zł. Planowana
wydajność zakładu to 3 mln litrów mleka i serwatki na dobę. W
najnowocześniejszej w Polsce proszkowni produkowane będą m.in. białka
serwatkowe o dużej czystości i produkty z linii baby food. Zatrudnienie
znajdzie najprawdopodobniej 160 osób.
Wykonawcą części budowlanej inwestycji jest firma Budimex.
Technologię zapewni GEA Polska. Planowane uruchomienie Zakładu Produkcji
Sproszkowanych Wyrobów Mleczarskich w Mrągowie – 2019 r.
aktualizacja (RP)