NOTOWANIA CENOWE – RYNEK KRAJOWY
15 sierpnia 2017
wróć do listy informacji »
Krajowe ceny artykułów mleczarskich
W Polsce, podobnie jak i na rynku unijnym, nadal drożeje
masło. W dniach 24–30.07.2017 r. zakłady mleczarskie
objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej
Informacji Rynkowej MRiRW zbywały masło w blokach
przeciętnie po 22,31 zł/kg, o 2% drożej niż w poprzednim
tygodniu i o 6% drożej niż przed miesiącem. Cena masła
konfekcjonowanego średnio wynosiła 23,91 zł/kg i była
o 3% wyższa niż tydzień wcześniej i o 12% wyższa niż w końcu
czerwca br. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło
było droższe o 64–71%. Krajowa cena masła w blokach była
o 10% niższa od średniej unijnej ceny tego tłuszczu, która
w końcu lipca br. osiągnęła poziom 583,44 EUR/100 kg.
W Polsce w ostatnim tygodniu lipca br., po
czterotygodniowym spadku, wzrosły ceny odtłuszczonego
mleka w proszku. W dniach 24–30.07.2017 r. za 1 kg OMP
krajowe proszkownie uzyskiwały przeciętnie 7,55 zł, o około
1% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 4% mniej niż
przed miesiącem. Odtłuszczone mleko w proszku było
jednak o 7,5% droższe niż przed rokiem. W przeliczeniu na
walutę unijną cena OMP w Polsce była niższa niż tydzień
wcześniej i wyniosła 177,43 EUR/100 kg. Cena ta była
o 4,5% wyższa od ceny interwencyjnej. W końcu lipca br.,
po pięciotygodniowym spadku, wzrosła również średnia
cena OMP w Unii Europejskiej, osiągając poziom 181,43 EUR
za 100 kg.
Od czterech tygodni w kraju drożeje pełne mleko w proszku.
W dniach 24–30.07.2017 r. producenci zbywali PMP średnio
po 12,70 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej oraz
o 7,5% drożej niż przed miesiącem. Cena PMP była także
o 47% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2016 r. Krajowa
cena PMP była o 2% niższa od średniej unijnej ceny
tego proszku, która w końcu lipca br. osiągnęła poziom
305,89 EUR/100 kg.
Wzrostową tendencję wykazują również sery
podpuszczkowe dojrzewające. W dniach 24–30 lipca
2017 r. cena sera Edamskiego ukształtowała się na poziomie
14,50 zł/kg (bez VAT), o 2% wyższym niż w poprzednim
tygodniu i o 3% wyższym niż w końcu czerwca br. Za ser
Gouda producenci uzyskiwali przeciętnie 14,46 zł/kg (bez
VAT). Było to o 4% więcej niż tydzień wcześniej i o 2% więcej
niż przed miesiącem. Wymienione gatunki serów były
o 28–29% droższe niż w analogicznym tygodniu 2016 r.
Źródło: ARR
aktualizacja (RP)