Notowania cenowe – Rynek Krajowy

3 marca 2017 wróć do listy informacji »
Notowania cenowe – Rynek Krajowy
Krajowe ceny artykułów mleczarskich

Na rynku krajowym od początku 2017 r. utrzymuje się
spadek cen zbytu masła i mleka w proszku. W zakładach
mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego
Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 20–
26.02.2017 r. masło konfekcjonowane średnio zbywano po
17,70 zł/kg, a masło w blokach – po 16,08 zł/kg, odpowiednio
o 5 gr/kg i 16 gr/kg taniej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie
ceny masła były o 8–9% niższe niż przed miesiącem. Jednak
w odniesieniu do notowań sprzed roku masło było nadal
znacznie droższe – konfekcjonowane o 36%, a w blokach –
o 51%.
Ceny zbytu odtłuszczonego mleka w proszku, w odniesieniu
do poprzedniego tygodnia, obniżyły się o 0,5%, do 8,38
zł/kg. Był to poziom o 2% niższy niż miesiąc wcześniej. Za
pełne mleko w proszku producenci uzyskiwali 11,63 zł/kg,
o 1% mniej niż tydzień wcześniej i o 7,5% mniej niż przed
miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było
droższe o 19%, a PMP – o 27%. Po notowanym od początku
2017 r. spadku, w końcu lutego br. ceny monitorowanych
serów dojrzewających wzrosły. Za ser Edamski producenci
uzyskiwali 13,99 zł/kg, a za ser Gouda – 13,83 zł/kg, w obu
przypadkach o 2% więcej niż w poprzednim notowaniu, ale
o 2–5% mniej niż przed miesiącem. Ceny wyżej wymienionych
gatunków serów były wyższe niż przed rokiem o 32–41%.

Źródło: ARR