NOTOWANIA CENOWE - RYNEK ZAGRANICZNY

25 lutego 2019 wróć do listy informacji »
W Oceanii na początku lutego br. przeważały wzrosty cen produk
-tów mlecznych. W notowaniu z 1 lutego 2019 r. cena masła wyniosła
4 263 USD/t i była o 1% wyższa niż przed dwoma tygodniami i o 4%
wyższa niż przed miesiącem.
Za OMP uzyskiwano 2 500 USD/t, o 0,5%
więcej niż w poprzednim notowaniu i o 11% więcej niż na początku
stycznia br. PMP zbywano po 2 800 USD/t, o 1% drożej niż w noto
-waniu z 18 stycznia br. i o 3% drożej niż przed miesiącem. Cena sera
Cheddar wyniosła 3 500 USD/t wobec 3 488 USD/t dwa tygodnie
wcześniej. Jednocześnie była ona o 2% wyższa niż przed miesiącem.
W Oceanii w analogicznym okresie 2018 r. ceny masła były niższe
o 11%, a PMP o 6%, podczas gdy ceny OMP wzrosły o 38%, a sera
Cheddar o 1%.
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 1 lutego 2019 r. za masło
płacono 5 049 USD/t, o 2% więcej niż przed tygodniem i niż miesiąc
wcześniej oraz o 13% więcej niż przed rokiem. Za odtłuszczone mleko
w proszku, tak jak tydzień wcześniej, uzyskiwano 2 205 USD/t. Był to
poziom cen o 8% wyższy niż przed miesiącem oraz o 42% wyższy
niż w analogicznym okresie 2018 r. Cena pełnego mleka w proszku
nie uległa zmianie w odniesieniu do poprzedniego notowania i śred
-nio wynosiła 3 473 USD/t. Była ona o 2% wyższa niż na początku
stycznia br. i o 10,5% wyższa niż przed rokiem. Za ser Cheddar w no
-towaniu z 1 lutego br. płacono 3 307 USD/t, o 8% więcej niż przed
tygodniem i o 6% więcej niż miesiąc wcześniej, ale o blisko 1% mniej
niż przed rokiem.

Źródło: KOWR

aktualizacja (RP)