Nowa inwestycja w Darfield dotyczy przetwarzania wody i warta jest 11 mln USD. Robert Spurway, Szef Działu Globalnych Operacji Fonterra porównuje uzyskane oszczędności do równowartości 100 ładunków tankowców dziennie. W sumie oszczędności mają sięgnąć 70%.
Nowa instalacja wykorzystuje technikę odwróconej osmozy do
oczyszczania wody ekstrahowanej z mleka krowiego podczas procesu
produkcyjnego. Woda przepuszczana jest przez membranowy system
filtracji, który sprawia, że nadaje się do wykorzystania w szeregu
czynności na miejscu, takich jak chłodzenie, ogrzewanie i czyszczenie.
– Priorytetowo traktujemy inwestycje w celu zmniejszenia zużycia
wody. W ubiegłym roku ogłosiliśmy nasz cel na 2020 rok, aby zmniejszyć
ilość zużywanej wody w naszych 26 nowozelandzkich zakładach
produkcyjnych o 20% – dodaje Robert Spurway.
Inwestycja będzie gotowa w październiku 2018 roku.
aktualizacja (RP)