Nowe inwestycje Grupy Mlekovita
6 lutego 2017
wróć do listy informacji »
Rok 2016 to kolejny rok, w którym Mlekovita – największa mleczarnia w
Europie Środkowo-Wschodniej, największy eksporter produktów
mleczarskich i najcenniejsza marka w produkcyjnym sektorze polskiej
gospodarki – może pochwalić się dobrą kondycją. W 2016 w struktury Grupy
został włączony Zakład Mleczarski Lacpol w Łaszczowie.
Po blisko 90 latach funkcjonowania potencjał Mlekovity tworzy:
- 16 zakładów produkcyjnych i 30 własnych centrów dystrybucyjnych,
- blisko 100 sklepów firmowych Mlekovitka,
- pozwolenie na eksport do 144 krajów (28 państw UE i 116 poza UE),
- 30 tys. klientów i ponad 18% udziału w polskim rynku,
- 15 tysięcy dostawców mleka i 6 mln dziennego przerobu mleka,
- 24 własne laboratoria oraz Centrum Badań i Rozwoju,
- 4 tys. pracowników,
- ponad 800 produktów – największy wybór nabiału w Polsce i w Europie,
- ogólnopolska dystrybucja,
- dobrze rozpoznawalna marka oparta na komunikacie: polska”.
W ciągu bieżącego roku w Grupie Mlekovita zwiększono zdolności
produkcyjne o 500 tys. litrów dziennie, co daje możliwości przerobu
ponad 6,5 mln l surowca dziennie (w związku z budową Fabryki Proszków
Mlecznych, przewidywane jest dalsze zwiększenie produkcji o ok. 3 mln l
dziennie).
Od stycznia do października 2016 wyprodukowano łącznie: 82,5 tys. t
serów i twarogów oraz 25 tys. t serów konfekcjonowanych, 36,2 tys. t
masła, 48,5 tys. t proszków mlecznych oraz 73,5 tys. t galanterii
mleczarskiej i blisko 500 mln l mleka.
Ponadto Mlekovita może się pochwalić wyjątkowymi wynikami w
poszczególnych kategoriach, m.in.: 141% wzrostem dynamiki produkcji i
sprzedaży serów topionych i 125% dynamiką produkcji (ponad 1 mln l
miesięcznie) kefiru w rekordowej pod względem produkcji kategorii
galanterii mleczarskiej.
W 2016 roku zostanie wydanych rekordowe, blisko 200 mln zł.
Ostatnio przedstawione inwestycje na terenie Wysokiego Mazowieckiego:
Fabryka Serów Topionych wraz z budynkiem o powierzchni
blisko 2,5 tys. m2 i infrastrukturą o wartości ok. 30 mln zł, wyposażona
jest w 6 najnowocześniejszych linii produkcyjnych, w tym linii i
urządzeń światowej klasy m.in. Stephan i Corrazza. Linia do produkcji
sera topionego ma wydajność 1000 kg/godzinę, a linia pakująca ma
zdolność pakowania 800 plastrów na minutę.
Linia do pakowania
kwadratowych porcji sera topionego składa się z automatu do dozowania i
pakowania kostek 17 g i automatycznej kartoniarki po 8 sztuk (wydajność:
12 tys. kostek/godzinę, tj. 1500 paczek po 8 kostek; automat rotacyjny
pakujący serki topione w kubki w porcje 150 g o wydajności 4 tys.
szt./godzinę;
przebudowa linii Tetra Pak na format
kartonika 200 ml Slim Leaf ze słomką sensoryczną (wartość inwestycji:
155 235 euro). Dodatkowo: rozbudowa instalacji do produkcji mleka
pasteryzowanego – linia pasteryzująca z homogenizatorem i tankiem
buforowym 10 tys. l/godzinę i kolektory mleka pomiędzy silosami
magazynowymi, liniami procesowymi i stacją mycia (wartość inwestycji: 1
010 000 euro).
Ponadto w oddziałach Grupy Mlekovita – na terenie całego kraju
zainwestowano ok. 35 mln zł. Poza inwestycjami w nowe obiekty
Cash&Carry w Wysokiem Mazowieckiem, Kościanie i Białej Podlaskiej
były to m.in.:
- w Baranowie: modernizacja oczyszczalni ścieków, zestaw do pasteryzacji mleka, modernizacja linii krojenia,
- w Białej Podlaskiej: zakup wirówki,
- w Kościanie: tank aseptyczny na mleko wraz z infrastrukturą, stacja transformatorowa,
- w Lubawie: budowa kotłowni gazowej,
- w Sanoku: zestaw ważąco-etykietujący,
- w Trzebownisku: linia do twarogu sypkiego oraz modernizacja linii do twarogu, budowa nowej oczyszczalni, kotłowni i rozdzielni,
- w Zakopanem: stacja mycia oraz modernizacja aparatowni.
Wśród tegorocznych inwestycji najważniejszą jest trwająca budowa
Fabryki Proszków Mlecznych w centrali Grupy Mlekovita w Wysokiem
Mazowieckiem, na której 15 września 2016 r. zawisła symboliczna wiecha.
To kluczowa inwestycja i największa w historii firmy z dotychczas
zrealizowanych, w wyniku której Mlekovita będzie nie tylko największym
producentem proszków mlecznych w Polsce, ale i w Europie
Środkowo-Wschodniej. Jej wartość wyniesie 300 mln zł, a Ministerstwo
Gospodarki zakwalifikowało ją jako inwestycję o istotnym znaczeniu dla
gospodarki polskiej na lata 2011-2020.
Produkty mleczne w proszku, które będą wytwarzane w nowej Fabryce,
to głównie takie, których Mlekovita dotychczas nie posiadała w swojej
ofercie handlowej, m.in.: produkty mleczne w proszku w standardzie
odżywek dla dzieci, koncentrat białek mleka, mleko instant i wiele
innych ciekawych, innowacyjnych wyrobów.
Termin zakończenia projektu przewidziany jest na czerwiec 2017 roku.
aktualizacja (RP)