Nowy potencjał fabryki Danone w Bieruniu
2 maja 2017
wróć do listy informacji »
W pierwszym kwartale br. zakończył się intensywny,
dwuletni okres zmian w obszarze modernizacji procesów produkcyjnych w
zakładzie w Bieruniu. Zmiany są wynikiem nowej strategii Danone, która
zakłada specjalizację wszystkich europejskich fabryk. Dzięki temu
obecnie powstaje tutaj 269 rodzajów jogurtów i serków z polskiego mleka,
które trafiają do ponad 20 krajów. Rozszerzenie oferty wymagało
instalacji nowych linii produkcyjnych oraz modernizacji części
dotychczas istniejących. Zmiany wpłynęły także na 26 procentowy wzrost
liczby miejsc pracy w fabryce.
– Jesteśmy dumni, że opracowywane w Bieruniu produkty, oparte na
mleku od polskich rolników, podbijają świat. U podstaw naszej strategii
leży chęć niesienia zdrowia poprzez żywność tak wielu osobom, jak to
możliwe, a ostatnie zmiany w Bieruniu tę strategię urzeczywistniają –
powiedział Harry Klompe, Dyrektor Generalny Danone. – Jestem przekonany,
że wprowadzenie specjalizacji fabryki w Bieruniu to dobra decyzja. Poza
możliwościami dalszego rozwoju w przyszłości, już teraz pozwoliła nam
zaoferować ponad 220 nowych miejsc pracy – dodał Dyrektor Generalny
Danone.
Europejski zasięg oferty z Bierunia
Dzięki rozszerzeniu oferty produktów mlecznych z Bierunia poszerzyły
się również kompetencje pracowników zatrudnionych przy nowych liniach
produkcyjnych oraz osób pracujących w dziale badań i rozwoju.
Opracowywane przez nich receptury są wprowadzane w produktach
trafiających zarówno do sklepów w Polsce, jak również tych
eksportowanych do innych krajów Unii Europejskiej lub Stanów
Zjednoczonych. Nie zmienił się jednak fakt, że przetworzone w Bieruniu
mleko pochodzi od polskich rolników. Obecnie pozyskiwane jest od 146
dostawców, którzy zlokalizowani są również na terenie województwa
śląskiego. Dzięki temu jogurty i serki z polskiego mleka eksportowane są
do ponad 20 krajów.
Unikatowa wiedza
W wyniku modernizacji fabryka w Bieruniu specjalizuje się w
jogurtach pitnych o pojemności powyżej 100 g, produktach jedzonych
łyżeczką, w tym w produkcji serków Danio. Co ważne, Bieruń stał się po
zmianach jedynym miejscem w Europie, gdzie powstają serki i jogurty
pakowane w nowoczesne, wygodne saszetki z zamknięciem, które są coraz
chętniej wybierane przez konsumentów.
– Fabryka Danone w Bieruniu jest ważnym miejscem na mapie Europy. Z
naszej wiedzy i doświadczenia korzystają teraz pracownicy Danone z
innych krajów. Jest to możliwe dzięki procesowi zmian, który udało nam
się zakończyć z sukcesem. Nie byłoby to możliwe, gdyby nie zaangażowanie
i otwartość moich współpracowników – podkreślił Adil Hassoune, Dyrektor
fabryki Danone w Bieruniu.
Biorąc pod uwagę skalę zmian, proces został przeprowadzony w sposób
błyskawiczny. Udało się jednocześnie zachować najwyższe standardy
bezpieczeństwa, kluczowe w sposobie działania wszystkich spółek Danone.
Danone z Bierunia
Zakład produkcyjny Danone działa w Bieruniu już ponad 20 lat i
nieprzerwanie pozostaje otwarty na najmłodszych – tylko w 2016 roku
odwiedziło go już 5 230 dzieci, a 558 wzięło udział w organizowanych
przez Danone w regionie spotkaniach w gospodarstwach rolnych. Kierując
się strategią zrównoważonego rozwoju, firma wspiera społeczność i
działania lokalne. W ramach prowadzonego przez Danone programu Śniadanie
Daje Moc 540 szkół, biorących w nim udział, to szkoły śląskie. Dzięki
innemu projektowi Danone, czyli Podziel się Posiłkiem, tylko w zeszłym
roku na Śląsku wydano ponad 40 tysięcy posiłków.
O fabryce Danone w Bieruniu
Fabryka w Bieruniu związana jest z Danone od 1997 roku. Po
przeprowadzonej w latach 2015-2017 gruntownej modernizacji zakład
specjalizuje się w produkcji jogurtów i serków, w tym pakowanych w
nowoczesne saszetki z zamknięciem. W fabryce funkcjonuje 15 linii
produkcyjnych, na których powstaje 269 produktów marek, m.in. Danone,
Danonki, Danio, Gratka, Fantasia i Activia. W zakładzie zatrudnionych
ponad 900 pracowników.
aktualizacja (RP)