rlandzka Ornua poprzez swój brytyjski dział Ornua
Nutrition Ingredients (ONI) będzie wytwarzać na swoich instalacjach w
miejscowości Leek półprodukt przeznaczony dla konsumentów do domowej
produkcji jogurtów naturalnych i owocowych. To nowy konsumencki trend,
który objawił się z sukcesem w Australii, Nowej Zelandii i na Dalekim
Wschodzie. Produkty tego rodzaju dostępne są na rynkach macierzystych
pod marką EasiYo.
Idea EasiYo polega na wykorzystaniu sproszkowanego miksu do
produkcji smacznego, gęstego jogurtu w warunkach domowych. Wiadomo, że
surowcem do produkcji będzie mleko w proszku z Irlandii pozyskane od
krów żywionych naturalną paszą na zielonych pastwiskach. Na rynek
brytyjski i europejski po raz pierwszy trafią jogurty nowozelandzkiej
marki, która docenia zasobność portfela Europejczyków.
W ciągu 5 lat kosztem 850 tys. funtów rozbudowane zostaną instalacje, w tym linie do szybkiego pakowania w saszetki.
aktualizacja (RP)