– Seniorzy stanowią bardzo liczną grupę konsumentów, w związku z tym coraz więcej firm dedykuje im swoje produkty i usługi – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Mirosław Domański, Prezes Zarządu w Piaski (OSM). – Można zauważyć, że rynek ten jest perspektywiczny i będzie stale się rozwijał. Z wiekiem zmienia się metabolizm człowieka, dlatego seniorzy powinni sięgać po produkty najlepiej dopasowane do ich potrzeb.
– Właściwie dopasowana dieta to klucz do dobrego samopoczucia.
Odpowiednie nawyki żywieniowe mogą wpłynąć pozytywnie na zdrowie osób
starszych, zapobiegając m.in. dolegliwościom ze strony układu
pokarmowego. Jednym z podstawowych elementów codziennego jadłospisu osób
starszych powinien być nabiał. Mleko i produkty mleczne są bogatym
źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Niedostateczne ilości tego
pierwiastka w organizmie mogą powodować wiele chorób, jak osteoporoza
lub nadciśnienie tętnicze – wylicza Prezes Domański.
– Osoby starsze cenią sobie tradycyjne, naturalne produkty o
wysokiej wartości odżywczej. Dla seniorów duże znaczenie mają również
walory smakowe produktu. Chętnie sięgają po wyroby, które smakują jak
dawniej. Zwracają również uwagę na to, czy nie zawierają konserwantów,
ani ulepszaczy, które byłyby niekorzystne dla ich zdrowia. Dla seniorów
ważna jest również szata graficzna – ważne, aby była czytelna. a samo
opakowanie ułatwiało użytkowanie oraz przechowywanie produktu – wskazuje
nasz rozmówca.
– W diecie seniorów nie powinno zabraknąć napojów fermentowanych.
Kefir doskonale sprawdzi się jako złoty środek na wszelkie dolegliwości
żołądkowe. Dzięki zawartości bakterii probiotycznych doskonale wpływa na
pracę układu pokarmowego, regulując procesy trawienne oraz chroniąc
organizm przed infekcjami. Dobrym wyborem są także jogurty greckie,
które mogą stanowić doskonały, wartościowy posiłek, a jednocześnie
dostarczyć organizmowi dużo cennych substancji odżywczych. Spośród
oferty mleczarni Piaski (OSM) dużą popularnością wśród seniorów cieszy
się również Zsiadłe Mleko o doskonałym tradycyjnym smaku, które
znakomicie komponuje się np. z młodymi ziemniakami. Osoby starsze
chętnie sięgają również po tradycyjne, naturalne twarogi oraz śmietany
bez zawartości konserwantów i ulepszaczy – dodaje Mirosław Domański,
Prezes Zarządu w Piaski (OSM).
aktualizacja (RP)