POLSKA IZBA MLEKA OPRACOWUJE SYSTEM CERTYFIKACJI „WOLNE OD GMO”

20 lutego 2019 wróć do listy informacji »
Obecnie coraz częściej spotykamy się z oznaczeniem „Wolne od
GMO”. Wychodząc naprzeciw rosnącym oczekiwaniom swoich człon
-ków, Polska Izba Mleka podjęła prace nad opracowaniem systemu
umożliwiającego certyfikację różnych systemów, zarówno zarządza
-nia jakością i bezpieczeństwem żywności, jak i systemów ocenia-
jących czy realizowana produkcja może być określana jako wolna
od GMO, alergenów lub glutenu. Istotą przygotowanego systemu
nie jest możliwość certyfikacji. Certyfikacja jest wartością dodaną
całego projektu.
Jego istotą są podjęte studia i wynikające z nich wnioski, które
umożliwiają każdemu z członków Polskiej Izby Mleka, jak i innym
podmiotom na rynku spożywczym niezrzeszonym w Polskiej Izbie
Mleka, skorzystać z wiedzy co do działań, jakie należy podjąć by
można było powiedzieć, że zgodnie z najlepszą wiedzą zostały wdro
-żone wszelkie możliwe działania by produkt był wytwarzany zgodnie
z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, wolny
od alergenów, GMO lub glutenu.
Certyfikacja, przeprowadzona przez niezależną jednostkę stwo
-rzoną przez Polską Izbę Mleka, pozwala na podstawie szczegółowego
audytu stwierdzić, czy dana firma wdrożyła i stosuje zasady określone
w poszczególnych katalogach wymagań.
Głównym celem stworzenia autorskiego standardu Polskiej Izby
Mleka jest sprawdzanie czy realizowana produkcja może być oce
-niana w świetle obowiązującego prawa, jako wolna od GMO.
Główne działania to przygotowanie:
1.
Katalogu wymagań, jakie powinny być wdrożone przez go
-spodarstwa mleczarskie oraz mleczarnie w celu zapewnienia,
że produkty wytwarzane przez mleczarnie są produkowane
z mleka od krów żywionych paszami wolnymi od GMO.
2.
Listy kontrolnej pozwalającej ocenić poziom wdrożenia wy
-magań, jakie powinny być wprowadzone przez gospodarstwa
mleczarskie oraz mleczarnie w celu zapewnienia, że produkty
wytwarzane przez mleczarnie są produkowane z mleka od krów
żywionych paszami wolnymi od GMO.
3.
Metodologii nadawania certyfikatu dla produktów wytwarza-
nych z mleka od krów żywionych paszami wolnymi od GMO.
Polska Izba Mleka jako właściciel standardu:
Szkoli audytorów,
Przeprowadza audyty,
Akredytuje jednostki certyfikujące,
Dostosowuje nowe wersje standardu do zmian w prawie oraz
oczekiwań rynku,
Intensywnie buduje prestiż standardu,
Reprezentuje posiadaczy certyfikatu w instytucjach mających
wpływ na tworzenie regulacji prawnych,
Prowadzi kampanie informacyjno-promocyjne,
Współpracuje z właścicielami innych standardów w celu uzna-
walności poza granicami kraju.
Zainteresowane firmy paszowe, zakłady i spółdzielnie mle
-czarskie prosimy o kontakt z biurem Polskiej Izby Mleka,
e-mail: izba@izbamleka.pl
Standard Polskiej Izby Mleka już niebawem dostępny będzie na stronie
Źródło: Polska Izba Mleka

aktualizacja (RP)