Polska Izba Mleka planuje przekazanie stanowiska polskiego przemysłu mleczarskiego w związku z przeprowadzonymi dwiema rundami negocjacji przez Komisję Europejską w sprawie zawarcia umowy o wolnym handlu z Indonezją. Dokument ten obejmuje, m.in. liberalizację handlu towarami rolnymi i rolnymi przetworzonymi.
– Indonezja i kraje ASEAN to dla polskiego mleczarstwa niezwykle
interesujący rynek, z potencjałem konsumenckim większym niż cała Europa.
Dlatego powinniśmy jak najszybciej zaznaczyć tam naszą obecność. W
czasie mojej listopadowej wizyty w Indonezji z Komisarzem Philem
Hoganem, miałam okazję spotkać się z wieloma lokalnymi importerami,
którzy podkreślali wysoką jakość europejskich produktów. Szczególnym
zainteresowaniem cieszyło się mleko w proszku oraz skondensowane mleko,
które Indonezyjczycy uwielbiają – komentuje Dyrektor Polskiej Izby Mleka
Agnieszka Maliszewska.
Głównym produktem mleczarskim eksportowanym z Polski do Indonezji
jest serwatka w proszku, następnie odtłuszczone mleko w proszku. W
okresie I-X 2016 r. Indonezja była jednym z największych odbiorców
polskich produktów mleczarskich spośród krajów trzecich (spoza UE).
W związku z powyższym, celem przygotowania stanowiska, branża
mleczarska została poproszona o przedstawienie następujących kwestii:
- wykazu produktów mleczarskich, które powinny być objęte zwiększeniem preferencyjnego dostępu do rynku indonezyjskiego,
- informacje na temat barier w dostępie do rynku Indonezji (w szczególności, weterynaryjnych i fitosanitarnych),
- wykazu produktów, w zakresie których istnieje zagrożenie dla produkcji krajowej ze strony nadmiernego importu z Indonezji.
aktualizacja (RP)