Polskie sery topione zdobywają Zatokę Perską

8 listopada 2017 wróć do listy informacji »
Według najnowszych danych Eurostat, w pierwszych
ośmiu miesiącach 2017 r. z Polski do krajów trzecich
wyeksportowano 20,4 tys. t serów topionych (CN 040630),
tj. o 5,4% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem
– mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ
BNP Paribas.
Podkreśla iż, oznacza to, że Polska była największym
unijnym eksporterem serów topionych z udziałem w ogólnym
wolumenie ich eksportu z UE na poziomie 31%. Drugi
największy eksporter serów topionych z UE – Francja -
sprzedał na rynki trzecie 19,2 tys. t tych produktów.
- Warto zauważyć, że eksport serów topionych z Polski
do krajów pozunijnych był kierowany głównie do krajów
Zatoki Perskiej. W pierwszych ośmiu miesiącach 2017 r.,
w porównaniu z analogicznym okresem 2016 r., wolumen
eksportu do krajów z tego regionu zwiększył się o 15%
do 13,0 tys. t, co stanowiło 64% całkowitego ich eksportu do
krajów trzecich. Polska była największym unijnym dostawcą
serów topionych do Arabii Saudyjskiej, Zjednoczonych
Emiratów Arabskich, Iraku, Kuwejtu i Omanu. Poza
krajami Zatoki Perskiej nasz kraj był największym unijnym
eksporterem m.in. do Egiptu, Izraela i Libanu – mówi
ekspert BGŻ BNP Paribas.
Sprzedaż serów świeżych do krajów trzecich zwiększyła
się niemal dwukrotnie, do 4,8 tys. t, głównie za sprawą
pięciokrotnie większego eksportu do Korei Południowej
(łącznie 1,5 tys. t) i siedmiokrotnego wzrostu eksportu do
Tajlandii (łącznie 0,7 tys. t).
Eksport serów dojrzewających do krajów trzecich, w okresie
I-VIII 2017 r., zwiększył się o 12,9% do 11,4 tys. t. Warto
zauważyć, że wśród znaczących odbiorców (z krajów trzecich)
serów dojrzewających z Polski znalazła się Panama, do której
sprzedaliśmy 2,1 tys. t tych produktów oraz Kuba (0,7 tys. t).
Łącznie w pierwszych ośmiu miesiącach br. wolumen
eksportu serów i twarogów z Polski, na rynki krajów trzecich
wyniósł 37,0 tys. t i był o 14,3% większy niż w analogicznym
okresie przed rokiem. Oznacza to, że sery topione stanowiły
55% łącznego wolumenu eksportu serów i twarogów z Polski
na rynki pozaunijne – mówi Paweł Wyrzykowski.

aktualizacja (RP)