Fonterra w swoich materiałach informuje, że pomimo wzrostu produkcji w okresie czerwiec-sierpień, całoroczna produkcja w Nowej Zelandii nie zmieni się. Inaczej wygląda sytuacja w Australii, gdzie lipiec przyniósł spadek 4% w produkcji, ale zmiana całoroczna wynosi +2% (liczona do końca lipca).
W UE produkcja w lipcu wzrosła mniej niż 1%, a całoroczna znajduje się
na pułapie 3% wyższym (dane za 12 m-cy kończące się lipcem). Całoroczna
produkcja w USA wzrosła o 1%.
W aspekcie eksportowym widoczna była w lipcu aktywność Nowozelandczyków –
tu wzrost wyniósł 6% (masło i WMP), ale w całym roku kraj ten
odnotowuje spadek o 2%. Australia odnotowała eksport 5% wyższy w skali
całego roku. Było to możliwe dzięki świeżym produktom nabiałowym i
żywności dla niemowląt.
Dane z USA są dla tamtejszych mleczarzy optymistyczne: tylko w lipcu
eksport wzrósł o 12%, a w skali całego roku był to wzrost o 10%.
Amerykanie osiągnęli to głównie dzięki SMP, laktozie, serwatce, serom,
WPC i WPI.
aktualizacja (RP)