Rekordowe przychody branży mleczarskiej w I połowie 2017 r.
2 października 2017
wróć do listy informacji »
- Obserwowana w I połowie 2017 r. dobra koniunktura
na światowym rynku przetworów mleczarskich oraz
zwiększony wolumen przerobu mleka pozytywnie wpłynęły
na wyniki finansowe branży mleczarskiej w Polsce - zauważa
Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP
Paribas.
Według danych Pont-Info, w I połowie 2017 r. przychody
firm zajmujących się przetwórstwem mleka, zatrudniające
co najmniej 10 osób, wobec analogicznego okresu przed
rokiem zwiększyły się o 24,9% do 16,5 mld zł. Oznacza to,
że osiągnięty w bieżącym roku przychód w I połowie roku
był rekordowy.
- Zwiększone przychody są przede wszystkim efektem
wyższych cen uzyskiwanych za sprzedawane produkty.
W I połowie br. średnie ceny zbytu masła w blokach były o 63%
wyższe niż w I połowie ub.r. Notowany przeciętny poziom
cen serów Edam w tym okresie był o 39% wyższy, a serów
Gouda o 38%. Odtłuszczone mleko w proszku było średnio
sprzedawane po cenach o 13% wyższych niż w I połowie
2016 r. Droższe, od kilku do kilkunastu procent, były też
produkty płynne, takie jak mleko spożywcze, śmietana, czy
jogurty. Kolejnym czynnikiem, który oddziaływał na wzrost
przychodów branży był również zwiększony przerób
mleka. Wg GUS, w I połowie 2017 r. do skupu trafiło o 3,7%
mleka więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem
- podaje Paweł Wyrzykowski.
Większy skup mleka w połączeniu z wyższym cenami
płaconymi producentom mleka za surowiec, oddziaływały
na wzrost kosztów działalności. W I połowie br. były one
o 22,4% większe niż przed rokiem i wyniosły 15,9 mld zł.
- Mniejsza dynamika wzrostu kosztów niż przychodów
przełożyła się na większą zyskowność przedsiębiorstw. Zysk
brutto wyniósł 575 mln zł wobec 202 mln zł w I połowie 2016 r.,
a na poziomie netto 502 mln zł, tj. o 326 mln zł więcej niż
w I połowie ub.r. Tym samym, przeciętna stopa zysku brutto
wzrosła z 1,53% w I połowie 2016 r. do 3,49% w I połowie 2017 r.,
a na poziomie netto zwiększyła z 1,33% do 3,05%. Wyższą
rentowność w pierwszej połowie roku, zakłady mleczarskie
po raz ostatni odnotowały w 2010 r. - dodaje ekspert Banku
BGŻ BNP Paribas.
Jego zdaniem, lepsza koniunktura w mleczarstwie skłoniła
przedsiębiorstwa do zwiększenia działalności inwestycyjnej.
W I połowie 2017 r. wartość nakładów inwestycyjnych
wyniosła 521 mln zł, tj. o 38% więcej niż w I połowie 2016 r.
Notowana wartość inwestycji o 71% przekraczała wartość
amortyzacji w tym okresie. Przedsiębiorstwa inwestowały
przede wszystkim w zakup maszyn i urządzeń technicznych –
nakłady na ten cel stanowiły 69% wartości inwestycji ogółem.
Nakłady na budynki i budowle stanowiły natomiast 22%
wartości inwestycji ogółem.
aktualizacja (RP)