Znakiem modernizacji sektora mleczarskiego w Indonezji jest rozwój
dużych farm mlecznych w ostatnim kwartale 2017 r. Przełożyło się to na
wzrost produkcji mleka świeżego do 659 mln litrów w 2018 r. w porównaniu
do 633 mln litrów w 2017 r. 95% tego mleka jest wykorzystywanego do
dalszej produkcji w zakładach przemysłowych, a 5% przez samych rolników
do lokalnej produkcji.
USDA zakłada, że 601 mln litrów mleka w 2017
r. zostało przetworzonych w mleczarniach, choć jak podkreślają analitycy
amerykańscy nie wytwarza się z niego SMP, choć produkuje się bardzo
niewielkie ilości WMP.
Z jednej strony mamy tu do czynienia z
małymi, ale efektywnie działającymi mleczarniami, które posiadają 10%
stad i 23% udział w produkcji krajowej mleka. Oprócz wielu drobnych
rolników działają firmy posiadające po 5 000 krów na farmę. 77%
produkcji mleka pochodzi od małych gospodarstw.
99% produkcji odbywa
się na wyspie Java, podczas gdy trwają próby rozwinięcia produkcji
mleczarskiej na Sumatrze. Cała konsumpcja opiewa na 3,91 mln ton mleka, a
56% całej konsumpcji stanowią mleko spożywcze, fermentowane,
skondensowane oraz śmietana. Przemysł wyprodukował 1,903 mld litrów tych
produktów w 2017 r. Prognozy mówią o 12,5% wzroście konsumpcji w 2018
r. do 2,142 mld litrów (2,206 mln ton).
Pozostałe 44% produkcji to sery i produkty do celów piekarniczych.
Importowane SMP służy do wyprodukowania mleka płynnego, które często jest tańsze od lokalnie wyprodukowanego mleka świeżego.
Jak
podaje USDA wzrost gospodarczy w Indonezji wyniesie w 2018 r. 5,1%.
Bank Światowy ocenia tutejszą klasę średnią na 52 mln osób tj. 43%
gospodarstw domowych.
Amerykanie podkreślają, że Indonezja jest
krajem wrażliwym na wahania cen SMP. Corocznie Indonezja sprowadza 150
tys. ton tego surowca. W 2019 r. prognozuje się wzrost importu do 155
tys. ton co będzie miało związek ze słabnącą wobec innych walut rupią
indonezyjską.
aktualizacja (RP)