– Główną zmianą, jaką zauważamy w ostatnich latach, jest rosnące zapotrzebowanie na tzw. kultury ochronne, inaczej nazywane kulturami towarzyszącymi – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Bartosz Kędzia, Właściciel firmy Sacco Polska. – Są one coraz częściej włączane w proces produkcji obok tradycyjnie stosowanych kultur ukwaszających, a przyczyna jest prosta: producenci twarogu przyjmują o wiele dłuższą perspektywę czasową przy ocenie gotowego wyrobu. Jeszcze kilka lat temu skupiali się na cechach sera, zaraz po jego produkcji. Dziś standardem staje się kontrola jakości, aż do samego końca okresu przydatności – często to właśnie wtedy pojawia się problem gorzknienia, wynikającego między innymi z rozwoju niepożądanej mikroflory.
– Należy pamiętać, że twaróg ma wśród konsumentów status wyrobu
tradycyjnego, co w ich oczach wyklucza możliwość stosowania
jakichkolwiek „sztucznych” dodatków, wydłużających listę składników
(trend „czystej etykiety”). Oczywiście oczekują przy tym produktu
wysokiej jakości, przez cały okres przydatności do spożycia. Dla
producentów jest to zatem prawdziwe wyzwanie: muszą jednocześnie dbać o
stabilność i powtarzalność procesu produkcyjnego, smak i strukturę
gotowego sera, a także zabezpieczenie produktu przez długi czas po
wyprodukowaniu, kiedy wiele zmiennych pozostaje poza ich kontrolą (np.
warunki przechowywania w punktach sprzedaży) – wylicza Bartosz Kędzia.
– Rozwiązaniem proponowanym przez technologów Sacco jest dodatek
specjalnie wyselekcjonowanych kultur, które swoim działaniem ograniczają
rozwój niechcianej mikroflory. Są to szczepionki, zabezpieczające na
różnych etapach: od przechowywania mleka przez proces produkcji,
umieszczenie wyrobu na półkach, aż do momentu konsumpcji. W ten sposób
ograniczają skutki zakażeń wtórnych i chronimy mleko na etapie
magazynowania, jednocześnie wydłużając okres przydatności bez
konieczności stosowania dodatkowych środków. A co najważniejsze, użycie
kultur ochronnych nie wymaga wprowadzania jakichkolwiek zmian w procesie
produkcyjnym – dodaje nasz rozmówca.
aktualizacja (RP)