Podczas posiedzenia Polsko-Chińskiej Grupy Roboczej ds. współpracy w dziedzinie rolnictwa i gospodarki żywnościowej, która odbyła się w dniu otwarcia targów Polagra Food w Poznaniu podano informacje o polskim eksporcie do Kraju Środka.
W roku 2014 wartość eksportu do Chin wyniosła 163 mln euro i zwiększyła się w porównaniu do 2013 r. o 3,6%.
W tym okresie nastąpił znaczący spadek eksportu mięsa wieprzowego do Chin (o 83%) z powodu wystąpienia ASF, natomiast można było zauważyć ok. 3-krotny wzrost eksportu mleka i produktów mlecznych – podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Główne towary rolno-spożywcze eksportowane z Polski do Chin w 2014 r.:
czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao – 37% całkowitej wartości eksportu do Chin
mleko i śmietana, zagęszczone – 14%
serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru – 10,9%,
mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone – 6,9%
przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione – 6,8%
mięso i jadalne podroby z drobiu – około 6%,
Główne towary rolno-spożywcze eksportowane z Polski do Chin w pierwszym półroczu 2015 r.:
serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru – 27% całkowitej wartości eksportu do Chin
aktualizacja (RP) 18.09.2015