Minione 12 miesięcy były dla Spółdzielczej Mleczarni Spomlek czasem wytężonej pracy i zmian na szczeblu produkcyjnym.
Rok 2016 przejdzie do historii mleczarstwa. Pierwsza jego połowa
jako bardzo trudny czas dla producentów i przetwórców mleka, zaś druga
to czas nagłych wzrostów cen mleka i jego przetworów. Dla mleczarni
Spomlek (SM) miniony rok zakończył się bardzo dobrym wynikiem finansowym
z przychodami na poziomie 496 mln zł. O 8% w stosunku do roku
poprzedniego wzrosła ilość skupowanego mleka. Przyczyną wzrostu było
zwiększenie produkcji mleka u dostawców oraz rozwój bazy surowcowej w
oddziale Chojnice i Młynary. – Zrobimy wszystko, żeby następne 12
miesięcy przyniosły nam przynajmniej tyle samo pozytywów, co rok 2016.
Będzie to potwierdzeniem zadowolenia członków naszej spółdzielni i
klientów, na czym zależy nam najbardziej – mówi Edward Bajko, Prezes
Zarządu spółdzielni.
Dewizą firmy jest bezustanne udoskonalanie swoich produktów ku
zwiększaniu satysfakcji klientów, dlatego w ostatnim roku nie mogło
zabraknąć innowacyjnych przedsięwzięć i zmian. Co się wydarzyło?
Nowości serowe gratką dla smakoszy
Firma rozumie, że dla smaku sera sprawą kluczową jest jego świeżość.
Aby zadbać o najwyższy standard tego parametru, nie tylko w momencie
sprzedaży, ale także później, kiedy ser trafi już do konsumenta,
wprowadziliśmy innowacyjne opakowania ze struną. Dzięki temu produkt ma
szansę zachować świeżość jeszcze długo po pierwszym otwarciu – mówi
Aneta Mostowiec, rzecznik prasowy mleczarni Spomlek (SM). Ponadto mając
na uwadze coraz silniejszy trend prozdrowotny, spółdzielnia wypuściła na
rynek nowość: Ser Mleczny – bez barwników i konserwantów. Z myślą o
zabieganych klientach, którzy posiłki jedzą w biegu, do sprzedaży trafił
ser Salami Serenda w innowacyjnym opakowaniu cztery plastry – w sam raz
na raz. Jeżeli chodzi o sery to takie opakowanie jest unikatowe w skali
kraju – dodaje Mostowiec.
Proekologiczna firma
– Jeśli można poprawić coś w produkcji, tak żeby nie szkodziła ona
środowisku, to my jako władze przedsiębiorstwa mamy obowiązek to zrobić.
Z tego powodu zwróciliśmy się o wsparcie na wdrożenie projektów
służących poprawie efektywności energetycznej – wspomina Edward Bajko –
pierwszą inwestycję, której efekt ekonomiczny powiązany jest z ochroną
środowiska wprowadziliśmy w Radzyniu Podlaskim. Zmodernizowaliśmy tam
istniejący układ odpylania dla kotłowni zakładowej i zautomatyzowaliśmy
proces spalania i odzyskiwania ciepła ze spalin – dodaje.
Mniejsze zużycie energii to niższe koszty dla firmy oraz
ograniczenie negatywnego wpływu na środowisko naturalne, w którym
żyjemy. Spomlek (SM) ma przyznane świadectwa białych certyfikatów.
Potwierdzają one zaoszczędzenie określonej ilości energii w wyniku
realizacji inwestycji służących poprawie efektywności energetycznej.
Białe certyfikaty posiadają prawa majątkowe i są przedmiotem obrotu na
towarowej giełdzie energii.
aktualizacja (RP)