Mleczarnia Spomlek bez wątpienia może zaliczyć
tegoroczny wrzesień do bardzo owocnych pod względem otrzymanych nagród.
Podczas Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa w Olsztynie
nagrody zdobyły aż cztery produkty mleczarni: Radamer, Radamer Wędzony,
Szafir oraz Bursztyn, który otrzymał również złoty medal w konkursie
Good Cheese 2018.
Podczas ogólnopolskiego święta sera w Olsztynie w kategorii „Hit Serowy”
nagrodę zdobyły sery Radamer oraz Radamer Wędzony marki Serenada. Z
kolei nagrodą konsumentów – Serowy Król zostały wyróżnione sery
długodojrzewające Bursztyn i Szafir, produkowane przez Spomlek (SM) pod
marką Skarby Serowara.
– Olsztyński Festiwal to bez wątpienia największe święto sera w Polsce,
dlatego nie mogło tam zabraknąć również nas. Cieszymy się, że sery marki
Skarby Serowara i Serenada cieszą się tak dużym uznaniem konsumentów,
którzy chętnie uczestniczyli w degustacji naszych produktów. Największe
zainteresowanie niewątpliwie wzbudziły sery długodojrzewające, których
łupanie stało się niemałą atrakcją – mówi Aneta Mostowiec, Rzecznik
prasowy Mleczarni Spomlek.
Złoty medal dla Bursztyna
To nie wszystkie nagrody, którymi w ostatnim czasie może pochwalić się
Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek. W konkursie Good Cheese 2018
produkowany przez nią szlachetny ser długodojrzewający – Bursztyn w
starciu z innymi produktami nie miał sobie równych, zdobywając złoty
medal w kategorii „Ser twardy na deskę”.
– To dla nas bardzo ważna nagroda, ponieważ przyznawana jest przez
niezależnych ekspertów, przedstawicieli Ogólnopolskiego Stowarzyszenia
Szefów Kuchni i Cukierni. Sery są poddawane ocenie organoleptycznej,
jury nie widzi opakowania, ani też nie ma wiedzy na temat tego, kto jest
producentem danego sera. W tym konkursie liczy się przede wszystkim
najwyższa jakość i najlepszy smak, czyli to, na co od początku stawiamy w
naszej mleczarni – dodaje Mostowiec.
aktualizacja (RP)