ak podaje mleczarnia, spółdzielnia mleczarska Spomlek będzie pierwszym w kraju producentem tak wyrafinowanego produktu.
Whey Protein Isolate (WPI) jest najlepszą formą białek serwatki,
zawiera ponad 90% białka przy bardzo niskiej zawartości tłuszczu i
węglowodanów. Produkt ma najwyższą wartość biologiczną spośród
wszystkich znanych białek. Wytwarzany jest z serwatki, która powstaje
przy produkcji sera.
Izolatów używa się do produkcji odżywek wysokobiałkowych, używanych
od dawna przez kulturystów i rekonwalescentów, a ostatnio coraz częściej
również przez ludzi cieszących się dobrym zdrowiem, ale prowadzących
aktywny tryb życia. Izolat białek serwatkowych zawiera dużą ilość
leucyny, która wpływa na syntezę białka mięśniowego i wzrost mięśni.
Izolat sprzyja również utracie tkanki tłuszczowej.
Nowoczesna instalacja do produkcji pierwszego w Polsce WPI powstała w Spółdzielczej Mleczarni Spomlek w Radzyniu Podlaskim.
– Odnieśliśmy sukces jakościowy i sprzedażowy produkując koncentrat
białek serwatkowych WPC-80, dlatego zdecydowaliśmy się na kolejny
innowacyjny krok – mówi Edward Bajko, Prezes Zarządu Spomleku. –
Najlepszym dowodem trafności naszej decyzji inwestycyjnej sprzed
czterech lat jest fakt, że już kilkanaście miesięcy po uruchomieniu
produkcji WPC 80 w Radzyniu Podlaskim podobne decyzje podjęły największe
polskie mleczarnie. To są dużo większe instalacje niż nasza i nie
będziemy mogli konkurować z nimi skalą produkcji. Będziemy się bronić
jakością naszego WPC 80 i produkcją jeszcze bardziej zaawansowanego
technologicznie produktu jakim jest WPI. Produkcja WPC jest
„przystankiem” przed produkcją WPI, bo trzeba się nauczyć proszkować
koncentraty białkowe i permeat, który przy tym powstaje – dodaje Bajko.
Proces technologiczny WPI potrzebuje bardzo dużych ilości wody na
diafiltrację i do mycia w systemie CIP. Ponieważ zasoby wody są
ograniczone, dlatego Spomlek (SM) zainwestował również w instalację do
odzysku wody odpadowej z procesów zagęszczania serwatki na technikach
membranowych, tak zwanej „wody krowiej”. Docelowo, przy zakładanej
produkcji odzysk wody wyniesie ok. 500 m3 na dobę. Jest to ok. 40%
obecnego zużycia wody w całym zakładzie w Radzyniu Podlaskim. To kolejna
inwestycja mleczarni Spomlek (SM) skierowana w kierunku ochrony
środowiska, w tym wypadku zmniejszenia zużycia wód gruntowych, a przy
tym obniżenie kosztów zużycia wody.
aktualizacja (RP)