SYTUACJA NA RYNKU MLEKA W SIERPNIU 2017 R.

4 października 2017 wróć do listy informacji »
W sierpniu 2017 r. indeks cen przetworów mleczarskich FAO wyniósł 219,7 punktów i w porównaniu z lipcem 2017 r.
zwiększył o 1,4%, a w relacji do sierpnia 2016 r. był o 42% wyższy. Notowana wartość indeksu była też o 19% wyższa
od średniej z sierpnia z poprzednich pięciu lat, ale o 20% niższa od rekordowego poziomu z lutego 2014 r.
W sierpniu br., ze względu mniejsze możliwości eksportowe spowodowane zwiększonym zapotrzebowaniem
na tłuszcze mleczne w Unii Europejskiej i Ameryce Północnej, rosły ceny masła i pełnego mleka w proszku. Ceny
serów były stabilne, a zwiększone możliwości eksportu odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) wywierały spadkową
presję na światowe ceny tego produktu.
Według danych USDA, w sierpniu br. w portach Europy Zachodniej średnia cena OMP wyniosła 178 EUR/100 kg
i była o 2,6% niższa od notowanej w lipcu. W portach Oceanii ceny OMP kształtowały się na poziomie 167 EUR/100 kg
czyli o 5,7% niższym niż w lipcu 2017 r. Należy zauważyć, że pierwszych ośmiu miesiącach 2017 r. światowy poziom
cen przetworów mleczarskich, w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem, zwiększy się aż o 44%, podczas
gdy żywność ogółem w tym okresie była o 11% droższa. Zatem w pierwszych ośmiu miesiącach br. za wyższy poziom
światowych cen żywność odpowiadały przede wszystkim produkty mleczarskie.
W lipcu 2017 r. średnia cena skupu mleka w UE była o 33% wyższa niż przed rokiem Według danych Komisji
Europejskiej (za MMO) w lipcu 2017 r. producenci mleka w UE za dostarczony do mleczarni surowiec otrzymywali średnio
34,48 EUR/100 kg, czyli o 3,3% więcej niż w czerwcu br. i o 33,2% więcej niż w lipcu 2016 r. Cena ta była również
o 7,8% wyższa od przeciętnej ceny skupu mleka w UE, notowanej w lipcu br. w poprzednich pięciu latach. Wśród
sześciu największych producentów mleka w UE, w lipcu 2017 r. najbardziej cena skupu mleka wzrosła we Francji,
o 5,3% (m/m) i Niemczech, o 4,4% (m/m). W Wielkiej Brytanii ceny wzrosły o 3,0%, w Holandii o 1,4%, w Polsce o 1,2%,
a we Włoszech o 0,4%. W relacji rocznej najwyższą dynamikę wzrostu wśród tych krajów odnotowano w przypadku
Niemiec, gdzie producenci za dostarczony surowiec otrzymywali o 53% więcej niż w lipcu 2016 r. W przypadku
pozostałych unijnych sąsiadów Polski, ceny skupu mleka na Litwie były o 64% wyższe niż przed rokiem, w Czechach
o 44%, na Słowacji o 32%.
Krajowy rynek mleka znajduje się pod wpływem dobrych uwarunkowań międzynarodowych. Wzrost zapotrzebowania
przemysłu mleczarskiego na surowiec, stymulowany opłacalnym eksportem powoduje, że dostawy mleka w bieżącym
roku są wyraźnie większe, a ceny skupu mleka znacznie wyższe niż w roku poprzednim. W lipcu skup mleka wyniósł
998,8 mln litrów i był o 6,6% większy niż w lipcu ub. roku. Za 1 hl mleka rolnicy uzyskali 134,96 zł, tj. o 33,3% więcej
niż przed rokiem. W okresie styczeń-lipiec br., w porównaniu z analogicznym okresem 2016 r., skup mleka zwiększył się o 4,2% do ok. 6,7 mld litrów, a przeciętny poziom cen skupu wzrósł o 26,9% do 132,38 zł/hl.
W sierpniu cena skupu ponownie wzrosła o 3,5% w stosunku do lipca (139,70 zł/hl), przy nieznacznie mniejszym
skupie mleka o 2,7% (ok. 972 mln litrów). Ceny mleka surowego nadal są znacznie wyższe niż przed rokiem. W okresie
pierwszych ośmiu miesięcy br. skup zwiększył się o prawie 4%, a cena skupu wzrosła o 27,6% w porównaniu do
analogicznego okresu 2016 r.
Poprawa opłacalności produkcji mleka w kraju sprawia, że rośnie zainteresowanie jałówkami jednorocznymi.
W okresie styczeń-lipiec br. średni poziom targowiskowych cen jałówek wyniósł 2.243 zł/szt. i był o 13,5% wyższy
niż w analogicznym okresie ub. roku. Krowy dojne potaniały średnio o 4,3% do 2.994 zł/szt.
Wzrost cen przetworów mlecznych na międzynarodowym rynku sprzyja podwyżkom cen tych produktów na rynku
krajowym. Przede wszystkim drożeją przetwory trwałe, szczególnie masło i sery dojrzewające. W okresie styczeń-
lipiec br., w porównaniu z analogicznym okresem ub. roku, przeciętny poziom cen zbytu masła w blokach wzrósł
o 52%, masła konfekcjonowanego o 41%, a masła z dodatkiem oleju o 31%. Sery dojrzewające podrożały średnio
o 32-33%, a mleko w proszku od 15% (odtłuszczone) do 29% (pełne). Spośród przetworów świeżych największy był
wzrost cen mleka UHT (o 10-12%).
Na rynku detalicznym ceny artykułów mlecznych rosną wolniej. W pierwszych siedmiu miesiącach br. przeciętny
poziom cen mleka spożywczego i przetworów mlecznych był o 4,0% wyższy niż w analogicznym okresie 2016 r.
Najbardziej podrożały sery dojrzewające i topione (o 6,7%) oraz jogurty (o 5,4%). Przeciętny poziom cen masła wzrósł
w tym okresie o 22,7%.
Wyniki handlu zagranicznego branży mleczarskiej w I półroczu 2017 r. były znacznie lepsze niż w I półroczu 2016
r. Ilościowa nadwyżka eksportu nad importem przetworów mlecznych zwiększyła się o 21% do ok. 1,25 mld litrów
w ekwiwalencie mleka surowego, w efekcie wzrostu eksportu o 8% do ok. 2,07 mld litrów i spadku importu o 8%
do ok. 820 mln litrów. Wartość dodatniego salda wymiany zwiększyła się aż o 82% do 614,5 mln EUR. Zadecydował
o tym wzrost wpływów z eksportu o 40% do ok. 1,07 mld EUR, w wyniku znacznie wyższych niż przed rokiem cen
transakcyjnych, w szczególności mleka płynnego i śmietany, masła oraz serwatki (o 54-72%), a także innych przetworów
mlecznych (o 10-29%).Wydatki na import zwiększyły się o 7% do 450,9 mln EUR.
Nastąpiły wyraźne zmiany w strukturze towarowej obrotów handlowych. W strukturze wartości eksportu zmniejszył
się udział produktów finalnych, tj. serów i twarogów, masła, jogurtów i innych fermentowanych napojów mlecznych
oraz lodów (z 62 do 56%), natomiast wzrósł udział półproduktów: mleka w proszku, mleka płynnego i śmietany,
suszonej serwatki oraz kazeiny (z 38 do 44%). Głównym rynkiem zbytu artykułów mlecznych pozostały kraje UE-28,
których udział w wartości eksportu zwiększył się z 73 do 74%, przy czym udział UE-15 wzrósł z 45 do 50%, a UE-13
spadł z 28 do 24%. Udział krajów WNP, z powodu rosyjskiego embarga, zmniejszył się z 4 do 1%. W strukturze wartości
importu zmiany były większe. Udział finalnych produktów konsumpcyjnych wzrósł z 51 do 61%, z uwagi na rosnący
popyt, głównie na sery, twarogi i jogurty, a udział półproduktów, w związku z rosnącym skupem mleka, zmniejszył
się z 49 do 39%.

aktualizacja (RP)