Tygodniowe zmiany cen artykułów mleczarskich za okres 10-16 września 2018 r

2 października 2018 wróć do listy informacji »

Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ciągu tygodnia najbardziej podrożał ser Cheddar (z 1 398,54 zł średnio do 1 474,46 zł za 100 kg), wzrost o 5,5%.

Drugim drożejącym produktem był ser typu edamskiego (wzrost z 1 289,71 zł do 1 327,69 zł za 100 kg), wzrost o 2,9%.

Ser typu Gouda podrożał z 1 285,18 zł do 1 327,69 zł za 100 kg (wzrost o 1,9%).

Wyraźnie wzrosła cena sera typu feta z 1069,61 zł do 1099,93 zł za 100 kg (wzrost o 2,8%).

Największy spadek dotknął sery pleśniowe (spadek o 2,3%) z 1 933,11 zł do 1 889,24 zł za 100 kg.


aktualizacja (RP)