Jak podaje USDA udział małych gospodarstw rolnych w produkcji mleka spada na korzyść dużych farm mlecznych. Innym ważkim elementem wydarzeń w ukraińskim mleczarstwie był w 2017 r. fakt szybkiej reakcji na trendy w handlu międzynarodowym, czego odzwierciedleniem był wzrost eksportu masła. Ukraina stała się tym samym 12. największym eksporterem masła wolumenowo. Miało to doniosłe znaczenie z punktu widzenia zamknięcia rynku rosyjskiego.
Spadek dostępności masła z powodu rosnącej ceny
na rynku krajowym spowodował duży wzrost sprzedaży margaryn.
Jednocześnie zaobserwowano nieznaczny wzrost stopy życiowej mieszkańców
kraju, co ma znaczenie dla przemysłu mleczarskiego. W 2018 r. wzrost
gospodarczy osiągnie bowiem 3%, a to na tutejsze warunki wzrost
znaczący.
Duże farmy starają się inwestować w modernizację budynków,
poprawę metod i technik karmienia zwierząt oraz programy weterynaryjne. W
przypadku małych gospodarstw rolnych, produkcja mleka służy celom
wewnętrznej konsumpcji (twarogi, śmietana) i przetwórstwa w celu
sprzedaży na lokalnych targach i bazarach.
Małe gospodarstwa rolne
będą jeszcze przez dłuższy czas dostarczać więcej niż połowę mleka do
konsumpcji (73%), ale rola dużych farm rośnie (obecnie 27%). W skupie
sytuacja wygląda jednak odwrotnie: 70% skupu (1,368 mln. ton) stanowi
mleko z dużych gospodarstw a tylko 30% (0,583 mln ton) pochodzi z
małych.
Ogólnie widoczna jest wyraźnie niska efektywność
niskokosztowej hodowli i niska efektywność przetwórstwa. Analitycy USDA
oceniają nieefektywność ukraińskiego mleczarstwa jako wysoką. Na tym tle
warto zauważyć próby edukacji rolników przez przetwórców, organizację
centrów skupu, zakup wyposażenia chłodzącego dla świeżo pozyskanego
mleka.
Jednym z bardzo istotnych elementów ukraińskiego mleczarstwa
jest stała dynamika wzrostu skupu mleka z dużych gospodarstw do
mleczarni, która wynosi 7-10% rocznie. Nie bez znaczenia są wymogi
weterynaryjne dla produktów na rynki zagraniczne, których nie spełnia
część małych gospodarstw.
Na rynku wewnętrznym powstała sytuacja w
której import serów przewyższa eksport. To pierwsza taka sytuacja w
historii. Nic nie wskazuje, by miało się to zmienić w najbliższym
czasie. Popyt na sery rośnie, ale dotyczy to najtańszych produktów.
W
przypadku tłuszczów do smarowania trendy z lata 2017-18 będą aktualne
również w 2019 r. Znaczącemu spadkowi w konsumpcji masła towarzyszył w
2017 r. wzrost produkcji margaryny o 23%. W początkowych miesiącach 2018
r. produkcja miksów i margaryn wzrosła aż o 46% w porównaniu do
analogicznego okresu 2017 r.
W 2017 r. konsumpcja mleka i produktów mleczarskich spadła z 223 kg per capita w 2014 r. do 200 kg w 2017 r.
aktualizacja (RP)