Ustawa o sprzedaży żywności przez rolników gotowa
28 września 2016
wróć do listy informacji »
Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników
Ten akt prawny jest przez rolników długo oczekiwany, gdyż ułatwia
sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa rolnego. Podstawowym celem
projektowanej ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia
sprzedaży żywności przez rolników jest stworzenie polskim rolnikom
lepszych możliwości rozwoju produkcji i sprzedaży konsumentom finalnym
żywności wyprodukowanej w całości lub w części z własnej uprawy, chowu
lub hodowli.
Proponowana ustawa wychodzi naprzeciw postulatom rolników i zapewnia
im równe szanse oraz możliwości w zakresie sprzedaży żywności
konsumentom finalnym z rolnikami z innych państw członkowskich Unii
Europejskiej. To także zysk dla polskich konsumentów, którzy coraz
częściej są zainteresowani możliwością zakupu świeżej żywności,
produkowanej w danym rejonie przez lokalnych rolników. Dzięki przyjętym
rozwiązaniom likwiduje się długi łańcuch dostaw oraz pośredników.
Zapewnione tym samym zostają bezpośrednie relacje producentów i
konsumentów.
Proponowane są również preferencje podatkowe dla rolników
prowadzących handel detaliczny – przewiduje się zwolnienie z podatku od
sprzedaży żywności do wysokości 20 tysięcy złotych rocznie.
Zaproponowano również wprowadzenie rozwiązań pozwalających na
nabywanie produktów spoza gospodarstwa, jednocześnie ograniczając ich
ilość – co najmniej 50% produktu finalnego, z wyłączeniem wody, mają
stanowić produkty roślinne lub zwierzęce pochodzące z własnej uprawy,
hodowli lub chowu.
Projekt ustawy zostanie teraz przekazany do Sejmu RP.
aktualizacja (RP)