Bezprecedensowa innowacja – tak mówi o swoim produkcie
Valio, który ma być alternatywą dla mięsa wieprzowego i drobiu, a bazuje
na białkach mleka. Jak podkreśla Valio konsumenci już na całym świecie
szukają alternatywy dla mięsa, a białko mleczne ma dużą szansę. Nowy
produkt: Champion Mifu ma trafić do wegetarian.
Zmniejszenie spożycia mięsa to międzynarodowy trend, który znajduje
również odzwierciedlenie w krajach skandynawskich: 22% Finów i 30%
Szwedów chce zjeść mniej mięsa w ciągu najbliższych pięciu lat, a
jednocześnie zadbać o odpowiednią podaż białka. Białka mleka mają tu
duże szanse.
Finowie badali możliwość stworzenia takiego produktu od 2009 roku.
Produkt ma mieć unikalna recepturę, a technologia produkcji została opatentowana
Mifu zawiera 14 g wysokiej jakości białka mleka i tylko 3 g
tłuszczu, z czego tylko 0,2 g to tłuszcz nasycony. Produkt jest również
odpowiedni dla większości specjalnych diet, ponieważ jest wolny od
laktozy, glutenu, drożdży, soi, jaj.
Według Valio główne rynki eksportowe to Europa: Szwecja, Wielka Brytania i Niemcy.
aktualizacja (RP)