Wzrost produkcji mleka w USA ?

8 marca 2017 wróć do listy informacji »
Zdaniem Pawła Wyrzykowskiego, eksperta rynków rolnych
w BGŻ BNP Paribas, według najnowszych (z 16.02.2017
r.) długoterminowych prognoz Departamentu Rolnictwa
Stanów Zjednoczonych (USDA), wzrostowa tendencja
w produkcji mleka w Stanach Zjednoczonych w następnej
dekadzie będzie kontynuowana. Według USDA produkcja
mleka w latach 2017-2026 będzie zwiększać się średnio
o 2,2% rocznie. Już w 2019 r. powinna przekroczyć 100
mld l, a w 2026 r. jej poziom szacowany jest na ok. 114
mld l. Prognozowane tempo wzrostu będzie szybsze niż
w ostatnich pięciu latach, kiedy to wyniosło średniorocznie
1,6%. Wzrost produkcji będzie przede wszystkim rezultatem
zwiększonej wydajności krów, z 10,0 tys. l w 2016 r. do
12,1 tys. l w 2026 r. (o 21,2%), podczas gdy pogłowie krów
zwiększy się jedynie o 0,9%.
Korzystne relacje cenowe będą głównym powodem,
który wg analityków USDA, będzie zachęcać producentów
do rozwoju produkcji. Po pierwsze, silny krajowy i globalny
popyt na produkty mleczarskie powinien generować
zapotrzebowanie na surowiec, którego ceny w rezultacie
powinny rosnąć. Wg USDA w 2017 r., w porównaniu
z 2016 r. ceny mleka w Stanach Zjednoczonych wzrosną
o 5%, a w latach 2017-2026 zwiększą się o 17%. Po drugie,
prognozy dotyczące cen pasz są stosunkowe niskie.
Zdaniem analityków USDA, popyt wewnętrzny na produkty
mleczarskie w Stanach Zjednoczonych, ma wzrosnąć
głównie za sprawą większego zainteresowania ze strony
przemysłu spożywczego. Oczekuje się, że popyt na sery
wzrośnie przede wszystkim, ze względu na większe jego
spożycie w przetworach spożywczych oraz wzrost spożycia
w gastronomii.
Zmieniające się postrzeganie konsumentów na temat
skutków zdrowotnych spożywania tłuszczów mlecznych
zwiększyć ma zapotrzebowanie na masło. Oczekuje się
natomiast, że poziom spożycia płynnych produktów
mlecznych w przeliczeniu na jednego mieszkańca będzie
w dalszym ciągu się obniżać. Przedstawione prognozy oparte
są o określone założenia makroekonomiczne, polityczne
oraz pogodowe. Obarczone są zatem stosunkowo wysokim
stopieniem niepewności, niemniej jednak pokazują kierunek
w jakim będzie zmieniać się podaż mleka u trzeciego
największego eksportera produktów mleczarskich na
świecie. Wg analityków USDA, w najbliższych dziesięciu
latach wzrost eksportu będzie dotyczył przede wszystkim
produktów takich jak OMP i produkty serwatkowe.

aktualizacja (RP)