Zakład Maćkowy przestanie istnieć

15 września 2017 wróć do listy informacji »

Zamykanie zakładów przetwórczych nigdy nie jest dla zarządów mleczarni wygodne, ale dokonuje się nieustannie. Choć decyzje o tym najczęściej zapadają podczas kryzysu, to i w okresie koniunktury też ich nie brakuje. Nie ulega przy tym wątpliwości, że z punktu widzenia biznesowego najlepszą opcją jest przetwarzanie mleka w jednym zakładzie – tak nieoficjalnie mówią mleczarze. Jednak zamykanie przejmowanych wcześniej zakładów zawsze jest niepopularne i pozostawia złe wrażenie. Zwłaszcza, że odstrasza potencjalnych chętnych do dołączenia do struktury dużej grupy mleczarskiej w przyszłości i rodzi wiele spekulacji na ten temat.


Tymczasem z mapy znikają regionalne symbole mleczarskie. Z końcem 2015 roku zamknięto zakład Starco, teraz zamknięty będzie zakład Maćkowy – symbol mleczarstwa na Pomorzu i ceniona przez konsumentów lokalna marka mleczarska. Oba były przejęte w przeszłości przez Grupę Polmlek. W 2012 roku podjęto decyzję o zamknięciu zakładu mleczarskiego w Augustowie należącego do mleczarni Mlekpol (SM). Nie ma też produkcji na warszawskiej Woli na terenach zakładów firmy Danone.

Nie są to jednak sytuacje odosobnione. Wielkie zakłady prywatne i spółdzielnie mleczarskie zagranicą koncentrują produkcję. W lipcu 2017 roku podobną decyzję podjęła największa prywatna firma mleczarska w USA, Dean Foods, która zamknie zakład w Richmond, w stanie Wirginia. Również w lipcu Arla Foods podjęła decyzję o zamknięciu zakładu Lillebælt Dairy. Największa niemiecka spółdzielnia mleczarska DMK także ogłosiła redukcje: osobowe w zakładach w Bremie, Everswinkel i Zeven obliczone na 250 osób oraz strukturalne: zamknięcie zakładów: w Rimbeck (Nadrenia Północna-Westfalia) i Bad Bibra (Saksonia-Anhalt). Produkcja w Bergen na Rugii ma być przeniesiona.

W czerwcu 2016 roku Valio ogłosiło zamknięcie zakładu w Tampere, a w kwietniu 2016 roku Muller podał identyczną informację dla zakładów w Aberdeen i East Kilbride. Pracę miało tam stracić 229 osób.
Kanadyjska mleczarnia Saputo ogłosiła z kolei w marcu 2016 roku, że zakłady w Sydney (Nowa Szkocja), w Princeville (Québec) i w Ottawie (Ontario) również będą zamknięte. Podobny los spotkał zakład w Essex (Wielka Brytania) należący do Arla Foods. Również Danone zasłynął z zamknięcia zakładów w Rosji, w Tomsku i w Czebokasarach na pzełomie 2015/16 roku. Pod koniec 2015 roku również FrieslandCampina podjęła podobne decyzje dotyczące serowni w Rijkevoort.
Przykłady można mnożyć.

Nie zmienia to sytuacji, że pracę w Maćkowym straci około 200 pracowników. Choć o zamknięciu zakładu mówiło się już po cichu w branży wiele miesięcy wcześniej, to decyzja o zamknięciu jest nieprzyjemną niespodzianką.
Polmlek Maćkowy słynął z serków homogenizowanych oraz pierwszego w Polsce mleka niskolaktozowego Milakt. Warto przypomnieć, że dopiero teraz tego typu produkty zostały wypromowane przez branżę. Szkoda, że tak późno.

aktualizacja (RP)