Zamykanie zakładów przetwórczych nigdy nie jest dla zarządów mleczarni wygodne, ale dokonuje się nieustannie. Choć decyzje o tym najczęściej zapadają podczas kryzysu, to i w okresie koniunktury też ich nie brakuje. Nie ulega przy tym wątpliwości, że z punktu widzenia biznesowego najlepszą opcją jest przetwarzanie mleka w jednym zakładzie – tak nieoficjalnie mówią mleczarze. Jednak zamykanie przejmowanych wcześniej zakładów zawsze jest niepopularne i pozostawia złe wrażenie. Zwłaszcza, że odstrasza potencjalnych chętnych do dołączenia do struktury dużej grupy mleczarskiej w przyszłości i rodzi wiele spekulacji na ten temat.
Tymczasem z mapy znikają regionalne symbole mleczarskie. Z końcem
2015 roku zamknięto zakład Starco, teraz zamknięty będzie zakład Maćkowy
– symbol mleczarstwa na Pomorzu i ceniona przez konsumentów lokalna
marka mleczarska. Oba były przejęte w przeszłości przez Grupę Polmlek. W
2012 roku podjęto decyzję o zamknięciu zakładu mleczarskiego w
Augustowie należącego do mleczarni Mlekpol (SM). Nie ma też produkcji na
warszawskiej Woli na terenach zakładów firmy Danone.
Nie są to jednak sytuacje odosobnione. Wielkie zakłady prywatne i
spółdzielnie mleczarskie zagranicą koncentrują produkcję. W lipcu 2017
roku podobną decyzję podjęła największa prywatna firma mleczarska w USA,
Dean Foods, która zamknie zakład w Richmond, w stanie Wirginia. Również
w lipcu Arla Foods podjęła decyzję o zamknięciu zakładu Lillebælt
Dairy. Największa niemiecka spółdzielnia mleczarska DMK także ogłosiła
redukcje: osobowe w zakładach w Bremie, Everswinkel i Zeven obliczone na
250 osób oraz strukturalne: zamknięcie zakładów: w Rimbeck (Nadrenia
Północna-Westfalia) i Bad Bibra (Saksonia-Anhalt). Produkcja w Bergen na
Rugii ma być przeniesiona.
W czerwcu 2016 roku Valio ogłosiło zamknięcie zakładu w Tampere, a w
kwietniu 2016 roku Muller podał identyczną informację dla zakładów w
Aberdeen i East Kilbride. Pracę miało tam stracić 229 osób.
Kanadyjska mleczarnia Saputo ogłosiła z kolei w marcu 2016 roku, że
zakłady w Sydney (Nowa Szkocja), w Princeville (Québec) i w Ottawie
(Ontario) również będą zamknięte. Podobny los spotkał zakład w Essex
(Wielka Brytania) należący do Arla Foods. Również Danone zasłynął z
zamknięcia zakładów w Rosji, w Tomsku i w Czebokasarach na pzełomie
2015/16 roku. Pod koniec 2015 roku również FrieslandCampina podjęła
podobne decyzje dotyczące serowni w Rijkevoort.
Przykłady można mnożyć.
Nie zmienia to sytuacji, że pracę w Maćkowym straci około 200
pracowników. Choć o zamknięciu zakładu mówiło się już po cichu w branży
wiele miesięcy wcześniej, to decyzja o zamknięciu jest nieprzyjemną
niespodzianką.
Polmlek Maćkowy słynął z serków homogenizowanych oraz pierwszego w
Polsce mleka niskolaktozowego Milakt. Warto przypomnieć, że dopiero
teraz tego typu produkty zostały wypromowane przez branżę. Szkoda, że
tak późno.
aktualizacja (RP)